PUBLICITAT

Andorra la Vella

Més tutelats pels costos sanitaris i la longevitat

La Fundació Privada Tutelar dóna atenció a 29 persones durant el 2015

Per ESTEFANIA GRACIA

Un moment de la reunió d'ahir.
Un moment de la reunió d'ahir. | TONY LARA
El nombre de ciutadans que es troben sota el paraigua de la Fundació Privada Tutelar d’Andorra ascendeix a 29, i segons el president de l’entitat, Joan Carles Rodríguez Miñana, aquesta xifra «creixerà encara més», degut en part a «l’increment de les despeses sanitàries i al fet que la gent cada cop té més longevitat». Rodríguez ja va avançar aquestes dades en l’entrevista publicada el passat mes de maig a EL PERIÒDIC, on va destacar que l’augment dels tutelats és una dada que «preocupa i ocupa a la fundació», tot i això, ahir es va presentar oficialment la memòria de l’entitat on es recullen les tuteles i accions dutes a terme durant el 2015. 
 
En relació al passat any es va donar tutela a 21 persones, cinc van rebre pretuteles i tres estaven en curateles. En total, es va donar atenció continuada a vuit persones més que durant el 2014. Pel que fa als assessoraments, durant el passat any la Fundació Privada Tutelar en va fer 135. 
 
El pressupost està cobert / Rodríguez també va avançar en l’entrevista a EL PERIÒDIC que el forat econòmic ocasionat durant la crisi del ‘cas BPA’ «ja està més que cobert». Els ingressos de la Fundació Privada Tutelar depenien en un 32% de Banca Privada d’Andorra, «una quantitat important però no totalitària», a parer de Rodríguez. Així, amb l’acord signat amb l’Associació de Bancs Andorrans (ABA), l’aportació dels coprínceps (de 35.000 euros) i el pagament de 54.000 euros «al que s’havia compromès BPA i que finalment va pagar», les finances de la fundació «estan més bé que mai». Rodríguez també va destacar ahir que la fundació ha disminuït les despeses. «Estem atenent a més gent, però hem rebaixat els sous i les despeses fixes. Estem racionalitzant tot com correspon en època de crisi». 
Pel que fa al fons fundacional, «que són els 100.000 euros que la llei obliga a tenir de garantia a qualsevol fundació», va destacar Miñana, «aquests diners estan en un fons monetari de Vall Banc. De moment no els podem tocar, com qualsevol altre client del banc, però quan siguin accessibles llavors estudiarem la possibilitat que els diners continuïn estant en Vall Banc o que es traslladin a una altra entitat».
 
Nou projecte per als grans / Rodríguez va avançar que la fundació està treballant en un «nou projecte de canvi de la vida adulta a la vellesa, pensat per a vàries persones que puguin complementar-se les unes amb altres i viure així al mateix habitatge, perquè puguin viure de forma independent sense haver d’estar sota un tercer intermediari. Però és un projecte «que encara està en fase d’estudi». 
PUBLICITAT
PUBLICITAT