PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Aleix creu que les accions del Govern «assassinen als autònoms»

Els autònoms es veuen obligats a esdevenir assalariats i pensen que s’afavoreix una economia submergida

Per ESTEFANIA GRACIA

Façana de la Caixa Andorrana de Seguretat Social a Andorra la Vella.
Façana de la Caixa Andorrana de Seguretat Social a Andorra la Vella. | TONY LARA
El Govern va anunciar la passada setmana que estudiarà la possibilitat que els treballadors per compte propi cotitzin a la CASS en funció dels seus ingressos o del sou mig del sector. La notícia ha estat benvinguda per la majoria dels autònoms consultats per EL PERIÒDIC, tot i això, aquests mateixos asseguren que cada cop són més els qui decideixen abandonar les seves petites empreses per treballar sota el paraigües d’algú altre, ja que tenir «el teu propi negoci a Andorra no surt a compte». Entre tot això, el president de la l’Associació de la Micro, Petita i Mitjana Empresa d’Andorra (PIME), Marc Aleix, va carregar durament contra les accions de l’Executiu, que creu que estan «assassinant als autònoms».

L’advocada Patrícia Bragança destaca que són «molts els diners» que l’autònom destina «a les cotitzacions, els impostos del Govern, dels comuns... Al final la factura no és assumible i no et permet continuar». D’altra banda, l’autònoma Donna Alcala matisa que al país «pràcticament no hi ha autònoms, el 90% dels residents acaben treballen per compte aliè». L’emprenedor Felip Gallardo assegura que la nostra societat andorrana «va molt lenta amb els canvis, costa molt arreglar les coses del país. I el gran problema que tenim els autònoms és que som els grans oblidats». Gallardo creu que les persones «que s’atreveixen a emprendre un nou negoci haurien de tenir les administracions del seu costat» i no trobar-se amb les «barreres» que actualment posa el Govern, com «el famós 2%, les altes quotes i les poques prestacions sanitàries que tenim».

Una lluita constant / Gallardo també destaca que molts «coneguts del sector estan buscant feina, deixen de ser autònoms perquè no poden assumir els pagaments que han de fer. És una lluita constant, ja no per buscar clients i vendre productes, sinó per totes les càrregues que afegeix l’Estat». El president de la PIME, Marc Aleix, destaca que les actuacions del Govern (en relació als treballadors per compte propi) estan «assassinant als autònoms. Des que es va fer la llei de modificació de la CASS els autònoms no podem prosperar». Aleix assegura que l’Executiu «ha donat massa avantatges a les administracions i ara no les podem pagar».

Economia submergida / Gallardo també puntualitza que «l’únic» que aconsegueix el Govern amb les barreres que posa als autònoms és «fomentar l’economia submergida. Si no es posen al costat dels emprenedors i de la gent que vol ser autònoma es fomenta aquesta pràctica». L’emprenedor assegura que «molts» treballadors per compte propi «han tancat el seu negoci perquè els era molt car de mantenir, i ara treballen en negre».

Poca confiança en les  mitjanes / Que els autònoms paguin en funció dels ingressos és una iniciativa que ha estat celebrada per la majoria dels afectats, tot i això, recorden que aquesta és una mesura que fa «massa temps que es demana». Tanmateix, els autònoms no han mostrat massa confiança en la possibilitat d’haver de pagar a través d’una mitja del sector. Asseguren que el sou mig establert actualment (situat en  més de 2.000 euros) «no és real. I si s’ha de seguir una taxa similar per establir les cotitzacions dels autònoms, no anem bé».

Autònoms d’Andorra / Les darreres dades que presenta la CASS (en data març d’aquest any) mostren que al país hi ha un total de 5.564 treballadors per compte propi i 39.969 assalariats en total.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT