PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Curs de prevenció contra l’amiant per compensar una llei obsoleta

Una empresa forma unes 30 persones sobre l’ús d’un material nociu prohibit gairebé a tota Europa

Per IVÁN MOURE

L’últim dia de classe als cursets sobre la gestió de l’amiant no friable, el divendres passat a la seu d’Ecotècnic.
L’últim dia de classe als cursets sobre la gestió de l’amiant no friable, el divendres passat a la seu d’Ecotècnic. | TONY LARA
Ecotècnic va organitzar la setmana passada, a demanda de l’Associació de Gestió de Residus d’Andorra (AGREDA), un curset de vint hores lectives sobre la prevenció sobre l’amiant, un mineral nociu per a l’home que es pot trobar encara en diverses teulades, canonades i altres punts de qualsevol construcció.

Poc menys de trenta operaris de la construcció, encarregats d’obra, manipuladors de residus, arquitectes, enginyers i tècnics en prevenció de riscos laborals van rebre al llarg de la setmana passada aquesta formació sobre la gestió de l’amiant–també conegut com uralita o asbest– no friable que ja està prohibit a gairebé tota Europa però molt habitual sobretot durant els anys vuitanta del segle passat que encara perdura en algunes edificacions, entre elles els habitatges.

Avui en dia i des de fa ja molts anys, aquest material ha estat substituït pel PVC o el plàstic, la pissarra o la teula, igual o més eficaços i gens perillosos per a l’ésser humà. En tot cas, Andorra no va ser cap excepció quan l’amiant estava de moda i per tot el país hi ha edificis que encara arrosseguen aquest material, que troben els operaris quan toca fer reformes.

El problema és que la llei a Andorra sobre aquest mineral està obsoleta. D’aquí el curs de prevenció: per compensar aquest buit legislatiu. No hi ha cap prohibició en el seu ús ni tampoc cap llei de prevenció de riscos laborals, que s’encarregui de la protecció dels treballadors. Estan indefensos els prop de 2.500 professionals d’aquest sector que hi ha al Principat, però també cal dir que una mala manipulació pot fer que tothom hi estigui exposat. Perquè edificacions de nord a sud de la frontera –entre elles habitatges–, en tenen. Víctor Filloy, gerent de l’AGREDA, creu que calia una formació com aquesta però que en cap cas l’amiant ha de provocar preocupació a la població: «No és que s’hagi de generar una alarma social per aquest tema, però sí cal establer les bases d’una bona prevenció».

FIBRECOURT POSA ELS PROFESSORS / Els professors d’aquest curs són de Fibrecount. una multinacional amb laboratori que s’encarrega d’assessorar Ecotècnic i d’analitzar la recollida de mostres que demani l’empresa andorrana –especialitzada en el sector mediambiental y agroalimentari– quan hi ha la sospita d’actuació d’amiant.

Són, doncs, experts contrastats que han ofert als estudiants un temari exclusiu per a tècnics, amb una introducció i usos de l’amiant, els seus riscos per a la salut humana, l’identificació de materials, la prevenció en treballs amb risc d’exposició i la gestió de residus amb aquest material. I un altre per als operaris per saber què és, on està, riscos per a la salut, què fer i què no fer en la detecció de materials amb amiant, mesures de prevenció i treballs de retirada de materials amb aquest compost. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT