PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Lluita com una noia

Tot i que Andorra és una bombolla de seguretat mai està de més preparar-se per sortir a l’exterior

Per ESTEFANIA GRACIA

Vanessa Mendoza Cortés practica tècniques de defensa.
Vanessa Mendoza Cortés practica tècniques de defensa. | V.M.C.
Andorra és una bombolla de seguretat, però marxar a estudiar fora pot ser tota una odissea per a les noies i nois del país. Enfrontar-se a una nova experiència sovint desperta pors, i si es tracta d’una ciutat de grans dimensions –com Barcelona– l’imaginació es desvetlla encara més, doncs mai se sap que pot passar.

Però no em mal interpreteu, marxar del Principat tampoc significa que s’hagi d’anar pel carrer pensant que alguna cosa dolenta ens ha de passar, senzillament, mai està de més estar preparats.

Per fer front a possibles situacions de tensió o violència, la psicòloga social Vanessa Mendoza Cortés ofereix el taller de defensa personal Lluita com una noia a les joves de batxillerat de l’Institut Espanyol, per tal que les alumnes puguin marxar a estudiar a fora «amb eines que les permetin defensar-se» en cas que es trobin en una situació pertorbant. El taller també està obert a nois que tinguin inseguretats per marxar.

Es tracta d’un curs de 12 hores, amb una sessió a la setmana. «Està obert a totes les noies i nois del país, estem preparant un intensiu per aquest mes, i si és necessari, en farem un al juliol. La idea és que cap noia marxi a fora sense fer aquest curs». En el taller s’ensenyen tècniques concretes de defensa, però això «no és tot», matisa Vanessa, «també és important saber detectar una situació de perill, i això ho ensenyem, perquè si detectes la situació potser ja no t’hi hauràs d’enfrontar, s’ha d’evitar el cos a cos».

Però «el més important és desbloquejar la por. Treballem amb tècniques de tota mena que et preparen per si alguna vegada t’agafen de forma violenta, per tal que el teu cos s’acostumi. Per mitjà de l’experiència, el teu cos veu que és capaç de fer moltes més coses de les que et pensaves». Vanessa assegura que és important experimentar la sensació de perill, «perquè si no ho practiques, no sabràs com reaccionar quan t’hi trobis de veritat».  

La iniciativa ha estat finançada amb la gala solidària que Pyrenées va celebrar a l’hotel Hermitage. I fruit d’aquest taller, la psicòloga social també ofereix sessions intensives de defensa personal anuals per a les dones al Complex Esportiu d’Encamp.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT