PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Noves veus a favor d’autoritzar l’avortament

Stop Violències reclama que es despenalitzin almenys tres supòsits

Per E. J. M.

Recollida de firmes que la Plataforma ciutadana per a la despenalització de l’avortament va recollir l’any 2013.
Recollida de firmes que la Plataforma ciutadana per a la despenalització de l’avortament va recollir l’any 2013. | TONY LARA
Reclamar de nou la despenalització de l’avortament, almenys en els tres supòsits (raons mèdiques per a la mare, malformacions del fetus i embaràs per violació) és un debat estèril? La qüestió no ha prosperat al Consell General ja que és un tema que faria trontollar la Constitució –l’article 8 «reconeix el dret a la vida i la protegeix plenament en  les seves diferents fases– i els fonaments de l’estructura institucional, el coprincipat, ja que un dels coprínceps és un bisbe catòlic.

Tot i el panorama, i que el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ja ha advertit que DA no reobrirà motu proprio el debat, l’associació feminista Stop Violències tornarà a insistir en la despenalització de l’avortament en els tres supòsits. «És molt senzill: ens violen i no podem avortar, ve un nen o nena amb malformacions i no podem avortar», recorda la presidenta d’Stop Violències, Vanessa M. Cortés. «Si com a mínim hi haguessin els mecanismes socials perquè no suposés un trencament de la meva vida, encara faríem un altre tipus de lluita, però les dones no tenim igualtat si no podem decidir sobre els nostres cossos, i en totes les comunitats les dones sempre estem pitjor, ja sigui en situació de guerra o en LGBTI, i el que no pot ser és que en ple segle XXI no puguem decidir sobre els nostres cossos», va reivindicar.

PREJUDICIS / La despenalització de l’avortament és un dels temes en què l’entitat insistirà en les reunions de treball sobre la Llei d’igualtat. «No s’ha avançat gens en la redacció de la llei. Entenem que és difícil perquè estem tocant prejudicis, moralitat, coses que sense visibilització, sensibilització, sense plans comunitaris, sense formacions, sense moltes coses, no es poden donar», puntualitza la psicòloga social. «Està costant que parlem el mateix idioma, totes les associacions i la població civil ens hem d’asseure amb el Govern, perquè no és una lluita de quatre, ens afectat a tothom, a qualsevol dona la poden violar en qualsevol moment».

A Andorra està prohibit avortar, ni en els tres supòsits acceptats en molts països. «Estem molt endarrerits, no hi ha drets, i sí que hi ha moltes dones que marxen fora a avortar, però hem de mirar en quines condicions, què està passant. La resposta no pot ser anar a fora, i qui no té els diners per fer-ho?», insisteix.

Recentment, el Comissari Europeu dels Drets Humans del Consell d’Europa, Nils Muižnieks,va visitar el país per avaluar-lo, però «no ens va avisar ningú i no li vam poder traslladar les nostres inquietuds», lamenta M. Cortés.

Andorra es troba en la llista de països en què l’avortament està prohibit en qualsevol cas, com Angola, El Salvador, Nicaragua, Malta o Ciutat del Vaticà.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT