PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

El tenor Juan Diego Flórez actuarà el 15 de setembre

El prestigiós cantant líric oferirà un recital a Andorra la Vella

Per EL PERIÒDIC

El tenor Juan Diego Flórez.
El tenor Juan Diego Flórez. | DIFUSIÓN
El tenor peruà Juan Diego Flórez actuarà el 15 de setembre a Andorra la Vella en el marc de la programació de la Capital Iberoamericana de la Cultura, segons va informar ahir l’agència EFE. Flórez, que és considerat el tenor del bel canto de referència mundial, va actuar ahir al Festival de Pedralbes amb la soprano Joyce El-Khoury i l’orquesta Barcelona Arts Symphony Ensemble.

Flórez ha interpretat tots els grans papers de l’òpera. L’any 2008, el tenor Plácido Domingo va declarar la seva admiració pel jove cantant líric, del que va dir que «és el tenor més gran de tots els temps, el màxim de la seva categoria. No recordo cap altre tenor que hagi cantat així el repertori tan difícil que ell interpreta».

De fet, Flórez és considerat «el Messi del bel canto», i el tenor afirma que cantar és «un esport extrem». El cantant és un expert en el do de pit (do4), la nota musical executada per un tenor que utilitza la veu de pit, i no la de falset. El do de pit és la nota més aguda que es fa servir en el repertori estàndard per a tenors.

Fins a principis del segle XIX, els tenors cantaven el do4 mitjançant la tècnica del falsetto. El costum d’atacar la nota amb el registre de pit es va imposar el 1831, quan el tenor francès Gilbert Duprez la va cantar durant l’estrena italiana de l’òpera Guillem Tell, de Rossini, malgrat el rebuig de l’autor. Ara Flórez n’és un expert, i la tècnica del do de pit és molt admirada.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT