PUBLICITAT

Andorra la Vella

Set anys per intent d’abús i exhibicionisme

L’acusat assegura que la proposició d’anar al bany venia del menor

Per marisa da costa

| TONY LARA
El ministeri públic demana en total set anys de presó ferma per a un home acusat d’abús sexual així com per exhibir-se, ambdós fets agreujats per tractar-se la víctima d’un menor d’edat. La representació lletrada del processat, –el qui va negar haver instigat l’adolescent a «xuclar-li» el penis als serveis d’un centre comercial de la capital– en demana la lliure absolució per la manca d’evidències així com per la impossibilitat de determinar quina de totes dues versions és la que s’ha de prendre per certa.
 
El Tribunal de Corts va celebrar ahir la vista oral per jutjar un home detingut l’octubre del 2014 pels delictes d’agressió sexual constitutiva de violació en grau de temptativa, d’una banda i, de l’altra, una infracció d’exhibicionisme. La fiscalia demana en total cinc anys de privació de la llibertat pel primer i dos més per la segona en considerar provada la culpabilitat de l’home, a qui acusa d’haver incitat el menor a mantenir relacions sexuals.
 
El setembre del 2014, una treballadora d’una gran superfície comercial requeria el cos de la Policia alertada per un adolescent «nerviós i molt afectat» que assegurava haver rebut insinuacions per part d’un adult als urinaris. Segons la versió del nen explicada per la dependenta (el jove, encara menor d’edat, va declarar davant dels jutges a porta tancada), el processat se li hauria demanat, tot tocant-se el penis erecte, entrar amb ell als banys privats per tal que la hi «xucles», assegurant-li que ell també ho faria. Davant la situació, i tal com van relatar els testimonis que ahir passaven per l’estrada –un vigilant de seguretat i un agent de la policia, a més de la dependenta–, el jove hauria fugit espantat davant la situació i malgrat l’intent de l’home de retenir-lo tot agafant-lo per l’espatlla. Després d’això, i segons la suposada víctima, la treballadora i el vigilant, l’home hauria marxat després de ser interpel·lat sobre els fets per part del darrer.
 
L’acusat sosté la versió contrària.  L’home va assegurar durant la vista que qui hauria convidat a passar al lavabo privat hauria estat el menor, tot realitzant gestos insinuants. El sospitós va assenyalar haver-li preguntat davant les gesticulacions «si volia que se la hi xuclés» i que, davant la pregunta, el jove va fugir.
 
Contrarietats dels psicòlegs/ Les proves pericials no van servir per esclarir quina de les dues versions és la certa: l’anàlisi de l’imputat no adverteix cap mena de trastorn en la seva conducta sexual ni cap altra simptomatologia anormal, mentre que el del noi, encara menor en l’actualitat, sí que denota estrés arrel dels fets així com malsons i altres seqüeles.
 
Petició de condemna/ La fiscalia, basant-se en les declaracions dels testimonis, el relat del menor i la seva preocupació per tal que els fets no tornin a tenir lloc i no afectin a un nen més petit que ell, demana una pena de set anys, l’expulsió definitiva del país, 12 anys d’allunyament i el pagament de 3.000 euros. La presumpta víctima no demana indemnització, «només justícia», fet que per al fiscal reforça la credibilitat del nen.
 
El representat de la defensa apunta de la impossibilitat de determinar quina de les dues versions és la certa, recordant que l’home no té cap mena d’antecedent en aquest sentit així com la declaració del psiquiatra, que va descartar qualsevol anomalia en la conducta de l’acusat. Per això,  en demana l’absolució o bé la rebaixa de la condemna a tres anys i tres mesos condicionals i 600 euros de multa. 
Corts dictarà sentència el proper 21 de setembre. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT