PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Les bicicletes de Sempé ja esperen el Tour

L’Ambaixada de França munta al CAEE una exposició amb les il·lustracions del cèlebre autor

Per ESTHER JOVER MARTIN

L’ambaixadora de França, Ginette de Matha, davant d’una serigrafia dedicada al Tour de França, ahir.
L’ambaixadora de França, Ginette de Matha, davant d’una serigrafia dedicada al Tour de França, ahir. | TONY LARA
Els sona el nom de Jean-Jacques Sempé? No hi cauen? I si els dic Le petit Nicolas? Ara sí, oi? Sempé (Burdeus, 1932) és un il·lustrador francès de renom que treballa en premsa, i amb el seu humor refinat ha publicat vinyetes i portades a revistes internacionals com The New Yorker, Paris Match, Punch, L’Express, Triunfo, Die Woche i molts diaris regionals de la seva pàtria. Entre la canalla, Sempé és cèlebre per crear Le petit Nicolas, el divertit personatge infantil que va crear als anys 50 amb Agostini (pseudònim de René Goscinny).

Una de les passions de Sempé són les bicicletes, una afició que li va encomanar el seu pare, representant de comerç d’espècies que es desplaçava en bicicleta. Als 17 anys, Sempé també es movia en bici portant aquí i allà mostres de vi. La feina li va durar poc perquè, com ell explica, «haig de confessar que em passava més temps dibuixant sobre el paper als catadors que vigilant els termòmetres dels alambins». El jove de Bordeus es va allistar a l’exèrcit i va demanar París com a destinació. Un cop a la capital, Sempé va començar a moure els seus dibuixos i la resta és història.

Tot esperant el Tour

El dibuixant ha plasmat en la seva obra la seva afició per la bicicleta i ha homenatjat el seu pare, Edmond Ulysse Sempé, creant el personatge de Raoul Taburin, un entranyable mecànic de bicis que, l’any 1983, va ser portada a The New Yorker. El dibuix original, fet amb tinta xinesa i aquarel·la, obre l’exposició Jean-Jacques Sempé et le vélo. En attendant le Tour de France, que s’exposa al Centre d’Art d’Escaldes-Engordany (CAEE) fins al 29 de juliol.

La mostra gràfica reuneix 25 il·lustracions de Sempé dedicades a la bicicleta, amb motiu de l’arribada del Tour de França. L’Ambaixada de França a Andorra ha volgut contribuir a celebrar el pas de la ronda ciclista pel país, i ho ha fet organitzant l’exposició, reduïda de mida però enorme en qualitat. L’ambaixadora francesa, Ginette de Matha, va argumentar ahir que amb la mostra de Sempé «reuneix cultura i Tour, un esdeveniment que paralitza França».

Portar els dibuixos de Sempé no ha estat fàcil ja que estan molt valorats i la seva cessió i trasllat no ha estat fàcil de gestionar. L’Ambaixada ho ha hagut de negociar amb la galeria que representa l’obra de l’autor, Gosieaux.

‘La bici és llibertat’

Per a l’il·lustrador, «la bici és llibertat» i confessa que «si ets prudent, pots ignorar algunes normes. M’agrada ignorar les normes», segons conta en un escrit que acompanya l’exposició. Sempé no ha pogut acudir a la inauguració de l’exposició per motius de salut, ja que té 84 anys i viu a París.

Les persones que visitin la mostra s’enduran una grata sorpresa amb els delicats dibuixos a ploma, tinta xinesa i aquarel·la, alguns dels quals inèdits (un d’ells l’ha cedit el Basar Valira). Sempé retrata el Burdeus de la seva infància, en què fa passejar entre plataners homes i dones típicament francesos que circulen en bicicleta, les dones amb mocadors al cap i els homes amb el típic barret.

Entre les il·lustracions exposades destaquen la de Raoul Taburin, el reparador de bicicletes al seu taller, i una serigrafia en què el pilot del Tour de França passa per un poble francès, «que podria ser Ordino», diu de Matha, en què només hi ha acolorits els mallots dels ciclistes i alguns dels paraigües del públic que observa passar el grup.

Ja fa mesos que Andorra es prepara per l’arribada del Tour, com la instal·lació del gall daurat dEmo a la rotonda del carrer Ciutat de Sabadell i la carretera de l’Obac, el mallot al ciclista de Toutain de la rotonda d’Engolasters, la presentació del mallot commemoratiu i la decoració amb motius del Tour de Vivand.

De Matha va avançar que el carrer Major d’Ordino es decorarà amb fotografies en gran format de la història del Tour. De moment, però, Sempé. Visita obligada.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT