PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

L’EFA cercarà informació de l’adhesió a la seva homòloga europea

L’entitat s’incorpora a l’ens comunitari com a membre de ple dret

Per M. C.

El secretari tècnic de l'entitat, Joan Tomàs, i el president de l'EFA, Josep Maria Cases, en la presentació del cicle.
El secretari tècnic de l'entitat, Joan Tomàs, i el president de l'EFA, Josep Maria Cases, en la presentació del cicle. | ANA/M.F.
L’Empresa Familiar Andorrana (EFA) ha estat incorporada a l’entitat homòloga europea com a membre de ple dret. La direcció de l’entitat nacional destaca la rellevància d’aquesta adhesió per tractar-se d’una via oberta al «debat de temes de caràcter internacional» però també per la capacitat, a través de la presència a Brussel·les,  d’accedir a «informació directa de la comunitat» i sobre com es mou Andorra dins d’aquesta.

L’European Family Business (EFB), federació comunitària que engloba les associacions nacionals de representació d’empreses familiars, ha incorporat l’EFA entre els seus membres del ple dret, segons va informar ahir el president de la plataforma, Josep Maria Cases, qui va emfasitzar «la importància de tenir un peu a Brussel·les» perquè «es podrà donar informació fidel» als membres de l’EFA però també «captar el que es mou fora del Govern». En aquest sentit, Cases, que va elogiar la tasca de l’Executiu en el procés d’acostament a la Unió Europea (UE), va discrepar però en les concessions que s’estan fent: «El Govern està donant massa pel poc que rebem».

Per al representant de l’associació de negocis familiars andorrans, l’administració central hauria de «demanar més contrapartides» a Europa a canvi de les condicions a què s’està sotmetent, com per exemple beneficiar-se de les inversions de la comunitat en matèria de construcció de carreteres. Cases creu que la presència de l’ens que presideix a Brussel·les permetrà donar al Govern «informació complementària» amb què perfilar les «línies vermelles» que no s’han de travessar en el camí cap a l’Acord d’Associació.

A més de la recepció de dades d’interès per als membres de l’EFA així com per albirar la situació d’Andorra en el si del mercat únic,el director tècnic de l’associació, Joan Tomàs, va destacar la influència de l’EFB en la qüestió legislativa. La Comissió, tal com va apuntar, «anticipa polítiques», la qual cosa «ens dóna l’opció de ser presents als moments preliminars» de creació de «normes i lleis». Això, consegüentment, serà un avantatge per al Govern a l’hora d’emmotllar-se a la normativa comunitària.

Acord duaner/ Cases va fer la necessitat de demanar «contrapartides» extensiva a la problemàtica sorgida entorn de l’Acord Duaner. L’EFA comparteix el parer que aquest pacte amb la UE «no s’hauria de tocar». En vista que aquest extrem «és pràcticament impossible», el president va mostrar-se favorable a «procurant que ens el toquin el menys possible» o bé traure’n guanys en compensació, com serien «pròrrogues» a l’hora d’aplicar les imposicions.

18è Cicle d’Empresa i qualitat/ L’adhesió a la institució Europea va ser anunciada en el marc de la presentació del 18è Cicle d’Empresa Familiar i Qualitat que l’EFA organitza amb la col·laboració de Crèdit Andorrà i MoraBanc. L’emprenedoria social protagonitzarà aquesta edició, compresa com una forma de crear valor.

La jornada, que tindrà lloc el proper 30 de juny a l’AnyósPark, posarà a debat els pares de tres empreses socials foranes. Des de l’EFA es té la confiança que iniciatives com CeliCity –una aplicació per a celíacs– o Ecohortum –empresa que instal·la horts en zones urbanes–, puguin tenir lloc al Principat.

El Cicle comptarà enguany amb les intervencions de Ramon Bernat, president de Chupa Chups, Gemma Cernuda, creadora de la marca de congelats La Sirena i Xavier Pont, director general i cofundador de Ship2B. Per assistir-hi, cal confirmar assistència a través del telèfon 88 136 o bé escrivint a [email protected].

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT