PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Un poble i un Estat, la fortalesa i debilitat d’Andorra

26 autoritats d’arreu del món es reuneixen per parlar sobre la globalització i el terrorisme

Per ESTEFANIA GRACIA

El cap de Govern, Toni Martí durant l’acte inaugural.
El cap de Govern, Toni Martí durant l’acte inaugural. | TONY LARA
El món està canviant i els paradigmes polítics i econòmics tradicionals estan sent desafiats com mai abans per les forces de la globalització. Sota aquesta premissa, 26 autoritats d’arreu del món es van reunir ahir en una jornada internacional a l’Andorra Park Hotel per dialogar sobre el poder de la veu local i la necessitat d’escoltar  al poble en un món globalitzat. La trobada continuarà durant el dia d’avui, on després de diverses taules de diàleg, els mandataris presents mostraran les seves conclusions.

La responsabilitat d’inaugurar l’acte va recaure sobre el cap de Govern, Toni Martí, qui no va voler desaprofitar l’ocasió de mostrar com Andorra, «tot i ser un país petit, té oportunitats per col·laborar i formar part de reunions d’alt nivell com aquesta».

A més, a parer de Martí, el Principat té molt que aportar durant aquestes jornades, doncs al país «els aspectes globals i locals es donen la mà cada dia. Som un Estat i un poble, aquesta és la nostra debilitat i fortalesa».

El cap de Govern va destacar el fet que som un món «més internacionalitzat que mai». Tot i això, la globalització no ha de servir com una «excusa per alimentar el populisme i l’extremisme que s’està mostrant en països com França o els Estats Units». Martí també va puntualitzar que cada cop els habitants tenen la impressió «que el món és més complex i el procés de globalització només té sentit si es posa a disposició dels ciutadans».

En aquest sentit, va destacar l’acord de París que va signar fa poc el Principat matisant que l’important «no és tant l’èxit de l’acord per si mateix sinó les grans qualitats i variacions que aporta a la ciutadania».

En perspectives de futur, Martí va remarcar el fet que la constitució andorrana especifica que una mateixa persona només pot accedir al càrrec de cap de Govern durant dues legislacions. Per aquest fet, i tenint present que Martí ja està en els seu segon mandat, aquest va celebrar que antics presidents, ministres i altres autoritats puguin continuar «en actiu i al servei de la ciutadania després dels seus exercicis polítics. Em satisfà veure que després de la vida política es poden fer més coses, com realitzar gran trobades d’alt nivell».  

Intervenció dels grans Estats

Al discurs de presentació s’hi van sumar el membre de la Presidència de Bosnia & Herzegovina, Mladen Ivanic, el director de la Biblioteca d’Alexandria, Ismail Serageldin, l’antiga Presidenta de Latvia, Vaira-Vike Freibergea, i el cap adjunt de l’Administració del President de la República d’Azerbaijan, Novruz Mammadov.

Un dels temes més candents i al qual les autoritats van fer referència és el terrorisme. Una activitat «injustificable» que fa pocs dies va trontollar els Estats Units. Segons els mandataris, cal buscar solucions a aquest problema, i amb trobades internacionals com la d’ahir i avui es poden abordar «aspectes a millorar i tenir més present la veu del poble. Avui ens reunim gent de molts territoris diferents, i no importa les religions o idees que tenim, tots estem d’acord en què el terrorisme no es pot acceptar».

Les jornades continuen durant el dia d’avui amb un debat sobre l’efecte del triomf i el futur mapa polític que es pot desenvolupar al món a través dels diversos actes que estan copsant la ciutadania, a més de la cloenda que anirà a càrrec d’alguns dels participants que han anat aportant les seves idees al llarg de les taules de diàleg.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT