PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Els sindicats clamen contra els barems per al reagrupament familiar

L’immigrant ha d’ingressar 1.700 € i el sou mínim és de 975 €

Per E. J. M.

Els representants sindicals en una reunió amb el Govern.
Els representants sindicals en una reunió amb el Govern. | TONY LARA
La Unió Sindical d’Andorra (USdA), el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT) i la secció sindical de Podem Andorra han enviat una carta al Raonador del Ciutadà, Josep Rodríguez, per expressar la seva queixa «per la denegació per part del Govern de 12 reagrupaments familiars, instats per immigrants emparant-se en el dret reconegut a la Llei qualificada d’immigració, denegació que qualifiquem d’una arbitrarietat excloent i contra el dret de la família, basada en motius econòmics».

Segons la norma, la persona que requereix el reagrupament familiar ha de demostrar uns ingressos de 1.400 euros mensuals per meritar el dret de reagrupament familiar de la parella, i de més de 1.700 euros per meritar el dret de reagrupament familiar de un fill. Per aquest motiu, els tres sindicats clamen que «és inadmissible, discriminatori  i injust, que el mateix Govern tingui establert el salari mínim interprofessional en 975,87 euros i s’exigeixi obtenir uns ingressos de 1.400 euros per meritar el dret de reagrupament familiar de la parella, i de més de 1.700 euros per meritar el dret de reagrupament familiar de un fill».

Per aquesta incongruència, UsdA, SAT i Podem demanen a Rodríguez que «la Institució que vostè presideix realitzi la gestió per a que, legislativament i constitucionalment, no sigui vigent el greuge discriminatori que pateixen els immigrant que no arriben a guanyar les exigències econòmiques per aconseguir el reagrupament familiar». Per resoldre el que consideren «una injustícia discriminatòria», la solució per als sindicats seria «que el salari mínim interprofessional se situï en 1.400 euros per poder donar una resposta coherent a la Llei qualificada d’immigració, i al total dret al reagrupament familiar».

A més, en el comunicat emès ahir, els tres sindicats afirmen que els preocupa «seriosament la prioritat del Govern per acollir refugiats sirians. Una vegada acollits, el Govern els hi oferirà també salaris de 1.400 euros per que puguin sol·licitar el reagrupament familiar amb la intenció de quedar bé amb la Unió Europea? I si així fos, es produirà un tracte discriminatòria amb els altres immigrants establerts al nostre país?».

Per tots aquests arguments, UsdA, SAT i Podem denuncien «una situació completament injusta, desigual, arbitrària i discriminatòria,  avalada una vegada més per les nostres institucions i que atempten contra dels drets humans mes elementals».

L’OPINIÓ DEL RAONADOR / El Raonador del Ciutadà va rebre ahir la missiva i, com fa amb totes les queixes que rep, transmetrà la inquietud al departament corresponent, en aquest cas, el Ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior. Quan rebi la resposta, la farà arribar als sindicats.

Amb tot, Rodríguez va admetre ahir que «s’hauria d’estudiar el salari mínim, la norma potser s’haurà de revisar». El raonador entén que «el cost de la vida és més car que uns anys enrere, però els salaris es mantenen», per tant, «hem d’actualitzar el salari mínim». El Raonador del Ciutadà va recordar que per arribar a final de mes amb comoditat, una persona hauria de destinar, com a molt, un terç del seu sou a l’habitatge. «Si el salari mínim és de 975 euros, un terç són uns 300 euros, i els lloguers no baixen de 500 o 600 euros», va exposar.

El raonador també va valorar els resultats de l’Observatori, al·legant que la gent ara està satisfeta només pel fet de tenir feina, encara que el salari sigui mínim.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT