PUBLICITAT

SANT JULIÀ DE LÒRIA

La universitat esdevé elitista i es reserva per a la classe alta

L’enquesta ‘Via Universitària’ de la Xarxa Vives constata les desigualtats a l’hora d’estudiar

Per EL PERIÒDIC

Presentació de l’estudi, ahir a la Universitat d’Andorra.
Presentació de l’estudi, ahir a la Universitat d’Andorra. | ANA/S.F.
El 43% dels estudiants de grau a la universitat provenen de famílies de classe alta, mentre que en els màsters ho són el 45%. És una de les conclusions de l’estudi Via Universitària de la Xarxa Vives, que reuneix 19 universitats dels Països Catalans, i  que avalua amb una enquesta feta a 20.512 alumnes quines són les condicions socioeconòmiques dels estudiants universitaris. 50 dels participants a l’enquesta són de la Universitat d’Andorra (UdA).

La recerca, impulsada per la Fundació Jaume Bofill i la Xarxa d’Universitats Joan Lluís Vives, aporta informació sobre les condicions de vida dels estudiants i la seva dedicació a l’estudi, a més de la seva relació amb el món laboral, expectatives i diferències entre estudiants d’una branca o l’altra d’estudis.

Les conclusions de l’informe també revelen una tendència cap a una major diversificació de la població universitària, amb la incorporació de persones provinents del mercat laboral que volen complementar la seva formació amb nous estudis. El 52% dels estudiants enquestats viuen a casa dels pares i gairebé la meitat dels estudiants compaginen l’activitat laboral i l’acadèmica, segons informa l’ANA.

LLUNY DE LA IGUALTAT / Dels resultats de l’enquesta també es conclou que la universitat es troba lluny dels nivells d’igualtat òptims, ja que tots els perfils majoritaris dels estudiants corresponen a perfils d’alumnat de classe alta. L’origen familiar condiciona l’accés a la universitat però també la possibilitat d’estudiar: les famílies suporten majoritàriament les despeses associades a l’estudi i a les despeses quotidianes mentre que les beques tenen un pes gairebé residual. La família contribueix amb el total de despeses en un 30% dels casos i en un 43% contribueix amb més del 50% de les despeses.

A partir de les conclusions de l’informe Via Universitària es redacten unes recomanacions de política educativa, dirigides als governs, per millorar l’equitat del sistema i introduir els perfils de caràcter socioeconòmic més baixos. L’informe assenyala la necessitat d’una política de beques, ajuts als estudis i especialment les beques salaris. La directora científica i executiva de Via Universitària i responsable de l’informe, Elena Sintes, va explicar ahir que les beques-salari «són un bon ajut i una bona mesura per millorar l’accés a la universitat».

Un dels altres canvis que es perceben a la universitat és l’accés d’alumnat provinent dels cicles formatius superiors: «Un 18% de l’alumnat entra per aquesta via a la universitat a causa d’un mercat de treball més restringit», va puntualitzar Sintes.

El rector de l’UdA, Miquel Nicolau, va avançar que «estem pendents de fer l’anàlisi segregat d’Andorra» i, per això, la universitat farà una anàlisi de les dades de l’enquesta referent a l’enquesta feta al mig centenar d’alumnes de l’UdA.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT