PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els Cierco demanen 365 milions d'euros per BPA

Els accionistes majoritaris formalitzen la reclamació a la Batllia i culpen l’administració andorrana de la destrucció del banc

Per EL PERIÒDIC

Façana d'una seu de la Banca Privada d'Andorra
Façana d'una seu de la Banca Privada d'Andorra | TONY LARA
Els accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA) han formalitzat la demanda judicial contra el Govern d’Andorra i l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) pels "greus danys i perjudicis que l’actuació de l’administració" els han causat en el marc del ‘cas BPA’. La demanda manté el fil argumental ja explicitat en la reclamació interposada el 14 d’octubre passat i incorpora nous elements producte de l’evolució de l’afer. La petició inclou dos informes econòmics independents que valoren el Grup BPA en 482,8 milions d’euros i 496,4 milions respectivament. Així, els accionistes rebaten l’informe que va considerar inviable el banc i que els darrers dies ha lliurat l’INAF. A més, lamenten que tot el procés "hagi anat encaminat a posar fi a l’existència de l’entitat sense garantir-li en cap moment la presumpció d’innocència".
 
La voluminosa demanda presentada davant la secció administrativa de la Batllia "evidencia que els reiterats incompliments dels deures i obligacions del Govern i de l’INAF, abans i després que es produís la publicació de la nota del FinCEN, conjuminat amb les negligents actuacions dutes a terme des del dia 4 de març del 2015, són fets, accions i omissions constitutius d’una falta de servei, ocasionada per la mala organització del mateix, pel seu funcionament tècnicament defectuós, i per la manca de funcionament del servei en aquells supòsits en què estava obligat a fer-ho”. Els accionistes volen deixar clar "que tant l’executiu com el supervisor han actuat d’una forma coordinada en la causació del dany a BPA". Per tant, "s’adverteix a l’administració andorrana que no es pot escudar -com intenta fer-ho- en l’actuació del FinCEN per eludir la seva responsabilitat. Ben al contrari, es retreu tant al Govern com a l’INAF que en tot el procés hagin donat per bons els arguments de l’organisme nord-americà quan a data d’avui no hi ha cap sentència ferma en contra de BPA i ni tan sols el supervisor financer ha presentat cap plec de càrrecs ni contra l’entitat ara en fase de resolució ni contra cap dels seus accionistes, administradors o executius. Tampoc el FinCEN ha imposat cap mena de sanció una vegada retirat el ‘Notice’".

Més informació a l'edició en paper de demà

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT