PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els funcionaris podran fluctuar entre els comuns i el Govern

La inclusió de les parapúbliques s’estudiarà en un futur

Per marisa da costa

Cònsols i subcònsols durant la darrera reunió, a Santa Coloma.
Cònsols i subcònsols durant la darrera reunió, a Santa Coloma. | Tony Lara
Els treballadors de l’administració pública podran, en cas que el Consell General aprovi el projecte de Llei de col·laboració entre administracions, passar de treballar al servei de tràmits governamental al d’Ordino, sempre que totes les parts així ho acordin. La mobilitat de funcionaris és un dels tres pilars d’aquesta normativa que encara es troba en vies de desenvolupament i que, més endavant, podria incloure les parapúbliques en aquesta mena de mercat per a la circulació interna de professionals.
 
La intenció de mancomunar serveis i, consegüentment, economitzar-los i reduir esforços, fa dies que sona a les trobades que periòdicament reuneixen els mandataris comunals. La recuperació del projecte de llei de col·laboració entre administracions per part dels cònsols ha posat sobre la taula la possibilitat de propiciar la lliure circulació de  funcionaris entre les institucions públiques; ja sigui entre els òrgans comunals en si o bé amb el mateix Govern.
 
Flexibilitzar el moviment de treballadors públics entre administracions és per ara una proposició que ja compta amb el vistiplau dels set líders locals però que ara necessita el sí del Consell General. Tot i que encara no s’ha estudiat el cas de les parapúbliques i la seva inclusió en aquest acord per la mobilitat dels treballadors públics, «no es descarta» que més endavant s’incloguin en la normativa, tal com va afirmar el cònsol major de Sant Julià de Lòria i amfitrió de la reunió mensual celebrada ahir, Josep Vila, que va recordar que es manté l’intercanvi d’informacions i la unificació de serveis públics com els altres dos fonaments d’aquesta normativa en procés de desenvolupament. 
 
Impuls per al pla Renova/ Els particulars que s’acullin al Pla Renova i que hagin de desenvolupar una obra menor rebran facilitats des de les coropracions locals. La subvenció del 100% dels costos de la llicència o l’agilització del procés d’adquisició del permís d’obra menor són dues de les possibilitats analitzades en la línia de cooperar amb el poder central. 
 
Encara en l’àmbit de les obres i en la línia d’anar de la mà, els cònsols van recuperar ahir novament la propietat dels terrenys. La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, va explicar, tot acompanyant Vila en la seva compareixença, que malgrat que encara no se’ls ha fet arribar des de l’Exucutiu «una llista de construccions que puguin ser susceptibles» de ser categoritzades com a projectes d’interès nacional, els comuns estan disposats a tirar endavant al·licients per tal que els propietaris dels espais els cedeixin al Govern, amb l’objectiu d’engegar noves obres. 
 
Comissió de l’SDADV/ Tal com ja s’havia anunciat en la reunió de cònsols precedent, s’ha demanat una moratòria per tal de posposar l’entrada en vigor de les imposicions per part de la Societat de Gestió Col·lectiva de Drets d’Autor i Drets Veïns (SDADV) en matèria de drets d’autor i que passava per fer pagar els comuns un 7% del cost dels espectacles que es desenvolupin. D’ara en sis mesos i a través de la comissió creada amb aquesta fi i amb representació comunal i de l’ens, es mirarà de pal·liar un percentatge que els organismes parroquials troben excessiu, així com estudiar l’afectació que el dret d’autoria té en altres serveis públics com les escoles bressol. 
 
Poc es va avançar durant la trobada de dirigents parroquials d’ahir, que s’emplaça el mes vinent a Escaldes-Engordany. A banda de la renovació de la col·laboració amb l’Ultratrail i malgrat ja haver rebut el nombre total d’expedients des de la Batllia, els cònsols no van anunciar el volum de dossiers que se’ls farà arribar, així com tampoc l’actualització del cens de població, que segueix en vies de desenvolupament. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT