PUBLICITAT

Andorra la Vella

Set anys de presó per passar 13.000 dosis d’heroïna per la frontera

La defensa dels dos acusats demana la nul·litat de les proves

Per L.R.

Una dona espera al passadís de la Batllia.
Una dona espera al passadís de la Batllia. | TONY LARA
Set anys de presó ferma, una multa de 180.000 euros per cap i l’expulsió del Principat. Aquesta és la pena que demana la fiscalia als dos homes acusats de tràfic d’heroïna a Encamp i dels quals ahir es va celebrar la vista oral pel Tribunal de Corts. Segons van explicar diversos oficials de Policia cridats ahir com a testimonis, els dos homes haurien realitzat com a mínim 70 viatges fins a Barcelona on compraven la droga per després introduir-la al país. Així, calculen que haurien passat al menys 13.000 dosis que equivaldria a més d’1,2 quilos d’heroïna. La defensa, per la seva banda, demana la nul·litat de les proves i per tant, l’absolució dels acusats.

La investigació de la Policia va començar l’octubre del 2014 arran de «moviments sospitosos» que van detectar als voltants d’un bar d’Encamp, la propietària del qual és la mare d’un dels acusats. Durant vuit mesos, les autoritats van estar vigilant la zona i les accions dels acusats, així com diverses escoltes telefòniques que duien a terme els dos encampadans amb suposats clients als quals els venien la droga. En aquest temps, els agents van constatar tractes amb diverses persones a les quals van enxampar posteriorment amb heroïna.

Quan finalment el cos de Policia va decidir intervenir i detenir un dels acusats, li van trobar més de 16 grams d’heroïna al cos. En el moment de la detenció, l’home va assegurar que era per consum propi i va explicar que era addicte, que estava molt enganxat i que passava droga per ordre del fill de la propietària del bar i que aquest, a canvi, li oferia droga de manera gratuïta. Una explicació que la defensa va demanar que no es tingui en compte ja que no es pot entendre com una declaració.

Arran d’aquesta informació, els agents es van dirigir al domicili del segon acusat a qui també van detenir ja que van considerar que els dos eren còmplices d’un delicte major de tràfic de drogues. Al pis hi van trobar estris propis del consum d’heroïna, així com també heroïna, haixix i metadona. Els dos presumptes traficants van reiterar que tot era per consum propi.

La pena que demana la fiscalia/ A l’espera de la sentència i atès a les declaracions dels oficials de Policia i d’un dels consumidors cridat també com a testimoni i que va assegurar que havia comprat droga als acusats, la fiscal va demanar una multa de 180.000 euros per cada un dels acusats. La quantitat de diners es calcula a partir del preu que es considera que té la droga al mercat i per tant, dels beneficis que suposadament haurien tret els venedors. Així mateix, va demanar set anys de presó ferma i l’expulsió dels dos homes del Principat.

Per la seva banda, la defensa dels dos acusats demanen la nul·litat de les proves perquè consideren que no hi havia raons suficients per la motivació de la investigació de les autoritats i per tant, la seva llibertat immediata. En cas que el tribunal no consideri aquesta possibilitat, demanen que al fill de la propietària del bar se’l condemni per un delicte menor de consum de drogues. Per això, demanen 12 mesos de presó condicional i 500 euros de multa. En el cas del segon acusat, i sempre que no s’accepti la demanda de nul·litat del procés, demanen una condemna per delicte major –ja que portava 16 grams d’heroïna al cos i es considera que és una quantitat massa elevada com per ser de consum propi– de cinc anys de presó, dels quals tres ferms i dos de condicional a raó d’un tractament de desitnoxicació. Així mateix, hauria de pagar una multa de 3.000 euros. Pel que fa al testimoni que afirma que els va comprar droga als encampadans acusats, la defensa va al·legar que les seves declaracions eren contradictòries i que per tant no tenien prou validesa.

Actualment, les dues persones es troben empresonades al Centre Penitenciari de la Comella, on segueixen un tractament de desintoxicació. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT