PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Tragèdies evitables

Santi Palacios, Òscar Camps i Anna Hernández expliquen la realitat de Lesbos

Per E. J. M.

La doctora Anna Hernández i el ministre Saboya, abans de l'acte d'ahir.
La doctora Anna Hernández i el ministre Saboya, abans de l'acte d'ahir. | ANA/S.F.
«La crisi de refugiats actual és la més mediàtica, però està plena de tragèdies evitables», va assegurar ahir el fotògraf Santi Palacios, un dels convidats a la xerrada Experiència a Lesbos, organitzada per la doctora de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell Anna Hernández, que ha estat de voluntària a l’illa grega. Palacios va recordar que, des del 2011, almenys han mort 4.000 persones intentant travessar el mar Mediterrani en condicions de greu risc per a la seva vida, i ningú, cap autoritat, cap equip de rescat, ha evitat que s’ofeguessin, només els voluntaris. «Falta empatia», va lamentar.

A propòsit de la travessa maleïda, l’altre convidat, Òscar Camps, director de l’ONG ProActiva Open Arms, va denunciar «la indústria del refugiat» que es mou al voltant de la crisi humanitària: «El PIB de Turquia està com està perquè hi viuen dos milions de refugiats, a Grècia els venen l’aigua a 3 euros, agafar un ferri val 50 euros... Arriben 8.000 refugiats al dia a Lesbos, i les màfies cobren entre 1.000 i 2.000 euros per cada passatge. Compteu».

La doctora Hernández va admetre que «la realitat és molt pitjor que el que es veu a les fotografies» i va revelar que la gent que arriba pel mar «està molt angoixada i sobrepassada».

Camps va contar que el que més el va sorprendre quan va arribar a Lesbos és la gran quantitat de persones que caminaven per la carretera i que arribaven diàriament a la platja, i que no hi havia absolutament ningú esperant-los per donar-los ni aigua. «Això és l’Europa dels drets humans? Hi ha una falta deliberada de recursos», va advertir.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT