PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

L’emprenedoria ha de superar la burocràcia i la falta d’ajuts

El president de la Cambra de Comerç troba a faltar inversions

Per EL PERIÒDIC

El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra, ahir.
El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra, ahir. | ANA/B.N.
Tenim la generació més preparada de tota la història i això també ajuda a vèncer les dificultats», va subratllar ahir el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra (CCIS), Marc Pantebre, durant la jornada L’emprenedoria a debat, organitzada per la Universitat d’Andorra (UdA) i la CCIS. Pantebre va admetre que tot i que «les possibilitats hi són», encara s’ha de treballar molt en algunes dificultats que es troba l’emprenedor: «Cal vèncer les dificultats inherents a l’emprenedoria, com la lentitud de les tramitacions administratives o el nivell d’ajuts», va afirmar.

Amb tot, Pantebre va comentar que, en el capítol de les inversions, «s’estan fent esforços importants» però que «encara no es canalitzen prou bé». De totes maneres, per al president de la CCIS, «la por al canvi o al fracàs deixen de ser factors limitadors», segons informa l’ANA.
Un centenar d’emprenedors, andorrans i estrangers, van participar ahir en la jornada. Els socis d’Emindest Law –organitzadors tècnics de l’esdeveniment–, Oriol Giró i Donna Alcalá, van inaugurar l’acte amb  la conferència titulada Conceptes clau per entendre l’emprenedoria. Els dos emprenedors van assegurar que Andorra «reuneix les característiques i el talent per arribar a ser un autèntic referent a nivell internacional en l’àmbit de l’emprenedoria».

Tot i això, Giró va advertir que «cal proactivitat de país i vocació política per generar un entorn emprenedor adaptat a Andorra», mentre que Alcalá va insistir que emprendre no és només crear un negoci, ja que «quan s’aprova una llei d’inversió estrangera o s’innova en educació també s’està emprenent». Alcalá va recordar que quan no existeix «un ecosistema o no és prou sòlid, és molt complicat engegar un negoci» i va afegir que «no cal anar a l’altre costat del món per trobar l’ecosistema adient, ja que a Europa hi ha clars exemples d’ecosistemes sòlids». «La clau està a treballar de forma transversal», va concloure.

Quant al finançament, que és un dels principals reptes i a la vegada temor que ha de superar qualsevol emprenedor, Giró va destacar que gràcies a les noves tecnologies i iniciatives, com les campanyes de micromecenatge, «el finançament bancari o a través de familiars i amics ja no són les úniques opcions».

EMPRENEDORS ‘MILENIALS’ / La jornada va continuar amb la conferència Les característiques dels nous emprenedors, en què el soci director d’Idei Consultores, Ivo Güell, i la membre de net4talent, Núria Prenafeta, van definir el nou perfil d’emprenedor a través de la figura dels milenials, les persones entre els 21 i 36 anys, és a dir, nascuts entre el 1980 i el 1995. A banda d’exposar les competències laborals i les preferències d’aquest col·lectiu, els ponents van subratllar  que, a partir de l’any 2025, els milenials representaran el 75% de la força de treball. Per això, Güell i Prenafeta van alertar les empreses que la seva tasca serà la d’adaptar-se a un perfil que es troba en continu creixement i que sol·licita, entre altres qüestions, flexibilitat horària i treballar per projectes i objectius concrets.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT