PUBLICITAT

la seu d'urgell

Els Pirineus acolliran el primer festival de senderisme català

Les sortides, guiades, tindran un preu reduït per a un públic ampli

Per El Periòdic

L'acte de presentació a Barcelona, ahir.
L'acte de presentació a Barcelona, ahir. | El Periòdic
Els Pirineus seran aquest estiu el punt d’acollida del primer festival de senderisme que se celebrarà a nivell català i que està triomfant al nord d’Europa. Aquest esdeveniment prepara, per a un públic ampli, rutes guiades d’entre tres i cinc dies a un preu reduït amb les que es té la voluntat de donar a conèixer els entorns però també els productes autòctons dels punts de destí.
 
El director general de Polítiques de Muntanya, Albert Alins,  juntament amb el director de l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), Pere Porta, van presentar ahir a Barcelona els Festivals de Senderisme dels Pirineus, que tindran lloc al juny i juliol a la Cerdanya, la Vall de Boí, la Vall Ferrera i la Vall Fosca. 
 
És la primera ocasió que Catalunya comptarà amb esdeveniments d’aquest tipus, molt consolidats a Escòcia o Suïssa. Es coneixen com a walking festivals i a banda de les caminades ofereixen activitats complementàries com ara degustacions de productes locals, concerts o visites a museus.
Pere Porta va explicar que malgrat que el senderisme és l’eix central, els festivals «inclouran activitats per posar en valor els productes locals» i estaran oberts a tots els públics, segons informa Ràdio Seu.
 
Albert Alins va destacar que «cada festival és autònom i té personalitat pròpia», cosa que constitueix «la riquesa principal d’aquest tipus d’esdeveniments». Tanmateix, va assegurar que «un dels reptes del territori és impulsar projectes transversals que depassin les fronteres comarcals». Per això, «es pretén que els festivals de senderisme tinguin un paraigües global, sota la imatge corporativa de la Marca Pirineus».
 
Quatre festivals/ Els quatre festivals neixen amb voluntat de continuïtat els propers anys i d’estendre’s a d’altres territoris pirinencs. Tots els walking festivals tindran finalment una imatge comuna que els identificarà i, des de l’IDAPA, s’establiran uns criteris mínims de qualitat que hauran de complir els esdeveniments que vulguin utilitzar aquesta marca paraigua. També de cara al futur, se celebraran en un període de temps determinat que cal acabar de concretar.
 
Festival de la Cerdanya/ El festival Cerdanya Happy Walking és una iniciativa de la Taula de treball de Camins de Cerdanya i oferirà una ruta per la prehistòria (cova d’Anes, Prullans), una altra nocturna per observar estels i la ribera del riu Segre (All), el camí del Tor (Lles de Cerdanya) i dues rutes adaptades per a persones amb mobilitat reduïda. En aquest cas, transcorreran per Llívia i la Molina. 
 
Boí Trek Festival/ La campiona del món d’Ultra-trails Núria Picas apadrinarà l’esdeveniment, que es dividirà en dos blocs: l’11 de juny es dedicarà als camins històrics de la vall i a les esglésies romàniques declarades Patrimoni Mundial per la Unesco. El dia 12 se centrarà en els camins de muntanya que transcorren pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.
 
Pica d’Estats/ L’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) d’Àreu (Alins, Pallars Sobirà) i el Parc Natural de l’Alt Pirineu proposen un itinerari per les bordes de Costuix i avets dels Forns amb un preu de 5 euros l’ 11 de juny.
 
Vall Fosca-Pirineus/ En aquest cas, cada ruta tindrà un cost d’entre 6 i 16 euros i la inscripció a una activitat donarà dret a entrada al Museu Hidroelèctric de Capdella i al telefèric. Entre les rutes que es proposen hi ha una caminada nocturna després d’un sopar, així com excursions per la vall glacial de Riqüerna, la via verda del carrilet i la primera caminada de l’Escala Blanca. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT