PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

La ‘bona gent’ de Martí

Demòcrates per Andorra celebra els cinc anys de la fundació del partit

Per ESTHER JOVER MARTIN

La cúpula de Demòcrates per Andorra, a punt d’iniciar el congrés de celebració dels cinc anys de DA, ahir.
La cúpula de Demòcrates per Andorra, a punt d’iniciar el congrés de celebració dels cinc anys de DA, ahir. | TONY LARA
Es respirava bon ambient i optimisme entre els militants i simpatitzants de Demòcrates per Andorra (DA) que anit es van reunir al Prat del Roure per celebrar els cinc anys de fundació del partit, l’any 2011, per fer fora del Govern el Partit Socialdemòcrata. Els conferenciants –per ordre d’intervenció, la cònsol d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, el secretari d’organització de DA, Esteve Vidal, el ministre de Finances i portaveu, Jordi Cinca, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, el president del Grup Parlamentari Demòcrata, Ladislau Baró, i el cap de Govern, Toni Martí–, van demostrar bon humor i no van parar de bromejar. Un dels principals blancs de les bromes van ser els liberals, als quals van titllar «d’immobilistes». Al PS se’ls va qualificar de «simpaticot», i a SDP se’ls dóna per perduts, tot i que van matisar que tenen un líder «fora del Consell General».

La successió de Toni Martí també va sortir en el discurs, tot i que va quedar clar que Baró no serà candidat. Queda la porta oberta per a Cinca, Saboya i Vidal, que van demostrar ser uns excel·lents oradors i que saben posar-se la platea a la butxaca, tot i que el cap de Govern va puntualitzar que «potser no ho serà cap d’ells». L’acte d’ahir també va servir per mostrar el suport al ministre Cinca i que DA fa una pinya.

L’afer BPA no podia faltar en un acte sobre el balanç de feina de DA, ja que l’inici de la segona legislatura ha estat –i està– totalment condicionada per la qüestió. Martí es va referir una i altra vegada a «la bona gent» que ha sabut afrontar la situació, es va manifestar «orgullós» dels seus ministres i va subratllar que «la història ens jutjarà a tots».

Sanitat i competències

Quant als nous reptes que ha d’encaixar el Govern de DA, a part de continuar amb els dossiers ja oberts, com l’encaix amb la Unió Europea, l’obertura econòmica i la reforma fiscal, i seguir afrontant el cas BPA, la reforma sanitària i la revisió de les competències i transferències comunals seran els temes forts. El líder de l’Executiu va anunciar que, en breu, el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, compareixerà davant de la Comissió legislativa per exposar la reforma.

Els canvis vénen amb una advertència: DA ha pres decisions impopulars, però s’havien de fer. La bona gent ja ho entendrà.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT