PUBLICITAT

Andorra la Vella

La millora de l’economia provoca un ascens en el tractament de residus

La incineradora de la Comella rep durant l’exercici passat un 5% més de matèria sobrera

Per marisa da costa

Els membres de la comissió d’informació i vigilància del centre de Tractament de Residus, reunits ahir a la Comella.
Els membres de la comissió d’informació i vigilància del centre de Tractament de Residus, reunits ahir a la Comella. | Tony Lara
El balanç del funcionament del Centre de Tractament de Residus (CTRASA) en el transcurs del darrer exercici denota una millora en la situació econòmica del país. L’augment, en un 5%, del volum d’excedents gestionats des de les instal·lacions de la Comella constaten, segons declaracions de la ministra de Sostenibilitat, Agricultura i Medi Ambient, Sílvia Calvó, «un increment del consum» per part no només de la població sinó dels visitants. Aquest rerefons optimista sumat a l’acompliment de tots els paràmetres internacionals per part de la incineradora, però, no treu que s’hagi de treballar per assolir una reducció en la generació de deixalles per part de la població, pel que el Govern seguirà impulsant campanyes de conscienciació ciutadana.
 
Sílvia Calvó creu que «ens hauríem d’alegrar» de l’«augment dels residus tractats» perquè aquesta «tendència que es veu des de fa uns anys» denota un creixement de l’economia i una major entrada de turistes. Això no obstant, la ministra va apuntar que l’ascens en un 5% del volum de residus tractats comportarà que des del seu departament s’analitzi «la generació de residus per habitant» i, consegüentment, «mirar d’engegar campanyes de prevenció». La presència del visitant dificulta en certa mesura aquesta tasca perquè tenen una «influència molt important sobre la quantitat general».
 
Impacte en l’entorn/ El balanç de l’activitat de la incineradora de la Comella el passat 2015, presentat ahir per la seva gerent durant la reunió periòdica de la comissió d’informació i vigilància del CTRASA, compleix amb els estàndards estipulats en les normatives tant nacional com de la Unió Europea (UE). 
 
En declaracions als mitjans de comunicació un cop finalitzada la trobada, la titular de Medi Ambient va asseverar que les «emissions a l’atmosfera» per part del forn crematori es troben dins de la norma. Així, l’impacte de la planta en el seu entorn es troba en els límits de referència estipulats per l’Organització Mundial de la Salut, tal com es desprèn dels estudis realitzats al voltant de la infraestructura i dels «controls de l’aigua» ressaltats per Calvó, que no va entrar al detall sobre les dades d’emissions. 
 
A l’adequació als «paràmetres d’eficiència que preveu la UE» i per pal·liar possibles crítiques pel creixement de matèria residual, la representat de Sostenibilitat va recordar la destinació dels excedents cremats, emprats per a la producció «d’energia». Calvó va voler ressaltar aquesta aplicació per la dependència d’altri per part del Principat en matèria energètica. 
 
Disminució de les aturades/ L’increment dels residus que arriben a CTRASA per al seu tractament ha permès disminuir les aturades del complex. A més, no és necessària la importació de deixalles de l’exterior per poder tenir en marxa la maquinària. De fet, en aquest sentit, Calvó va recordar que Andorra no és autosuficient tampoc en aquest àmbit i envia «escòria, cendra» i sobrants a Catalunya.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT