PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

El 50% encara no recicla ni el paper, ni el vidre ni els envasos

El Pla Nacional de Residus 2017-2020 definirà l’estratègia de recollida de la matèria orgànica

Per ESTHER JOVER MARTIN

Un treballador separa el plàstic en el Centre de Tractament de Residus.
Un treballador separa el plàstic en el Centre de Tractament de Residus. | TONY LARA
L’any passat, el 49,5% del paper i cartró, el vidre i els envasos llençats a les escombraries estaven barrejats amb la resta de residus sòlids urbans, és a dir, que només se’n va reciclar el 50,5%. Tot i que la xifra de reciclatge es manté estable en els últims anys, costa superar la barrera del 50%. «La gent encara no segrega els residus», va matisar ahir el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell.
Quant a les dades per material reciclat, l’any passat es va reciclar un 63% del vidre, un 52% del paper i cartró i un 24% dels envasos. El Pla Nacional de Residus 2017-2020 (el PNR es revisa i actualitza cada cinc anys), que s’enllestirà aviat, «definirà la recollida de matèria orgànica», va afegir Rossell.

El director de Medi Ambient va avançar ahir els indicadors de medi ambient 2015 –que es poden consultar en línia a la pàgina web www.mediambient.ad–, coincidint amb la celebració de la Setmana del Medi Ambient. Com a novetat, s’hi han afegit nous indicadors: la biodiversitat, l’energia i el canvi climàtic i la meteorologia.

En energia, Rossell va puntualitzar que la demanda energètica està condicionada per les importacions de combustibles fòssils (74,3%), sobretot per al transport. A més, el 83% de l’energia elèctrica s’importa de França (37%) i d’Espanya (46%), i al principat només se’n produeix un 17% (85,9%, de Feda; 0,2%, plaques fotovoltaiques, i 13,9%, valorització dels residus). Per tant, la dependència energètica és del 94,2% de la demanda nacional. El 52% de la demanda correspon al sector del transport, mentre que el 48% restant es reparteix entre consum elèctric, consum de gasoil de calefacció i aigua termal.

En el nou apartat de biodiversitat, Medi Ambient ha comptabilitzat 1.763 molleres i estanys, que recobreixen un 1,3% de la superfície del país. Andorra és un dels països capdavanters en percentatge de superfície nacional inclosos a la llista de zones humides d’importància internacional del Conveni de Ramsar relatiu a la conservació de les zones humides, amb prop de 7.000 hectàries. «Les molleres són esponges, absorbeixen l’excés d’aigua i eviten inundacions», va matisar Rossell.

Pel que fa al canvi climàtic, Andorra és part del Conveni marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic. Les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH), és a dir, les emissions no absorbides, se situen es van estabilitzar el 2015 després d’una baixada que s’inicia després del màxim al qual es va arribar el 2005 (477 Gg CO2). «Aquí hi ha molts boscos, però no n’hi ha prou per absorbir tots els gasos», va admetre Rossell.

Els indicadors mediambientals també inclouen un apartat de meteorologia, que indica la mitjana de precipitacions del 2015: «Ha estat un any normal amb un valor mitjà de 923 mm. Ha presentat sis mesos classificats com a secs, i fins i tot un mes classificat com a molt sec (desembre)», va explicar el director. Quant a temperatures, el 2015 ha estat un any càlid, del qual destaquen les anomalies positives dels mesos de juliol, abril, maig i novembre. En el subapartat de neu, amb les dades de l’estació de Ransol (1.645 metres d’altitud) com a referència, el gruix caigut l’any passat va arribar al 86% de la mitjana entre 1981-2010. Amb tot, al febrer es va arribar al 314% i al desembre es va quedar en el 48%.

A més dels indicadors, la Setmana del Medi Ambient se celebra amb la projecció del documental Humans, aquest dijous, dia 2, amb la participació del seu director, Yann Arthus Bertran (a les set de la tarda als cinemes illa Carlemany), i la celebració del Fòrum Escola Verda, el pròxim divendres, dia 3, amb la participació de 16 escoles. De fet, la meitat dels centres escolars del país, que representen més de 5.000 estudiants, són escoles verdes.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT