PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Treball igual per a tothom

Afers Socials prepara una xarxa d’empreses amb responsabilitat social que s’hi impliquin

Per ESTHER JOVER MARTIN

Una dona amb diversitat funcional es desplaça amb cadira de rodes.
Una dona amb diversitat funcional es desplaça amb cadira de rodes. | TONY LARA
El departament d’Afers Socials cerca empreses amb responsabilitat social que vulguin formar part de la xarxa que ofereixi feina a les persones amb discapacitat, ja sigui mental o funcional. «El que hem volgut és donar una dimensió més àmplia, de país, buscar l’encaix i l’oportunitat perquè qualsevol persona amb discapacitat pugui treballar dins de l’empresa ordinària, amb un acompanyament, però amb les mateixes característiques, dins del possible, que qualsevol altra persona», ha especificat la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll.

Quan Fenoll va assumir el càrrec, a principis d’any, va decidir continuar l’estratègia ja iniciada per integrar dins del mercat laboral les persones amb algun tipus de diversitat. «L’estratègia estava en fase final i ja la vam presentar en el primer Conadis amb el ministre Espot. Va venir la doctora Sara Berbel, que l’ha dissenyat i desenvolupat, i ara, de manera immediata, la començarem a implementar. De fet, ja hem presentat l’estratègia a tots els col·lectius de persones amb discapacitat, tant física com mental, o malaltia mental», ha aclarit Fenoll.

L’objectiu de l’estratègia és que les persones no formin part d’un programa específic, sinó que estiguin integrades dins de l’empresa. «Per això cal treballar la responsabilitat social de les empreses», ha afegit la secretària d’Estat, «i quin incentiu es dóna a les empreses». Actualment, quan una empresa contracta algú amb una discapacitat, el Govern es fa càrrec de la seguretat social. «Ara hem de buscar empreses responsables i col·laboradores amb aquest col·lectiu, per crear una xarxa. Començarem per unes poques empreses que realment facin la labor social, i revertirà en el bon nom de l’empresa», ha argumentat.

ENTREVISTES DES D’OCUPACIÓ / El canvi més notori es veurà a l’hora d’anar a buscar feina. Les persones amb discapacitat també aniran al Servei d’Ocupació per ser entrevistades, igual que la resta de la població, tot i que les atendrà personal amb una preparació específica. «La novetat és que totes les persones, pertanyin al col·lectiu que pertanyin, vindran aquí [al Ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior, on s’ubica el Servei d’Ocupació] a fer les entrevistes i s’orientaran des d’aquí. És un gran canvi perquè a totes les persones, encara que tinguin característiques que divergeixin de la majoria, se les tracta en el si de la comunitat», ha afirmat Fenoll.

«Hem de fugir de models de segregació, i és una aposta clara que fem, tant des del ministeri com des del Govern. Tot el que dissenyem està orientat a polítiques integradores», ha afegit.

Fenoll ha argumentat que des d’Afers Socials es treballa per «procurar que les persones que tenen alguna discapacitat no estiguin identificades en un enclavament laboral, sinó que estiguin en el mateix lloc que els altres treballadors, tot i que amb les seves especificitats i el seu acompanyament, però que formin part del tot de l’empresa».

‘FENT CAMÍ’ / Afers Socials està en contacte amb d’altres departaments i entitats que vetllen per la integració sociolaboral com, per exemple, l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (EENSM). El centre ha dissenyat el programa Fent camí, per als usuaris d’entre 16 i 21 anys, perquè rebin formació i orientació laboral, de manera que s’integrin en la comunitat d’una manera natural.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT