PUBLICITAT

Andorra la Vella

Les denúncies per violència de gènere cauen lleugerament

Tanmateix, Espot parla de mesures a aplicar abans del setembre

Per El Periòdic

Espot, durant la reunió d'ahir.
Espot, durant la reunió d'ahir. | ANA/ m.f.
Les denúncies al servei de Policia derivades pel maltractament en l’àmbit domèstic van caure lleugerament en el transcurs del darrer exercici, passant de 117 a 104. No obstant, el nombre sobrepassa de zero i, per tant, segueix sent elevat. D’aquesta manera, i tal com va anunciar ahir el responsable nacional de Justícia, el ministeri que encapçala passa a aplicar noves mesures per tal de reduir aquesta xacra. No va concretar quines seran aquestes aplicacions, però va avançar que hauran d’estar implementades abans del setembre o, com a mínim, «molt avançades». Xavier Espot va fer aquesta declaració d’intencions ahir, en sortir de la primera trobada de la Comissió Nacional de Prevenció de la Violència de Gènere i Domèstica. 
 
Els casos de violència de gènere i domèstica tractats per la Policia al llarg de l’any passat van experimentar un lleuger descens, ja que van passar dels 117 registrats el 2014 a 104. Aquestes van ser, segons informa l’ANA, algunes de les xifres que va analitzar la Comissió Nacional de Prevenció de la Violència de Gènere i Domèstica, creada el mes de març, i que va servir per fixar mesures concretes a implementar. 
 
Millora de les estadístiques/ El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va assegurar davant la premsa que les estadístiques en matèria policial són «encoratjadores» ja que es dóna aquest lleuger descens. Aquesta caiguda, però, no s’ha traslladat al número de detencions, cosa que s’explica perquè el maltractament va passar de contravenció penal a delicte menor, de major gravetat. 
 
Espot va afirmar que, tot i la baixada, «aquestes xifres ens obliguen a actuar»: «Es tracta d’implementar mesures que són necessàries» i que s’ha evidenciat que són efectives; «si som vigilants, estem a sobre i fem el que mana la llei (contra la violència de gènere)».
 
D’aquesta manera, la comissió es va fixar un calendari per implementar accions, algunes de les quals ja haurien d’estar en marxa o «molt avançades» de cara a finals del mes de setembre, quan se celebrarà la següent reunió. Espot va dir que es vol revisar el protocol de funcionament de l’Equip d’Atenció Integral a la Dona, així com els protocols de funcionaments amb tots els departaments i institucions implicats amb la voluntat «d’integrar-los a la guia de col·laboració» que deriva de la llei. La formació específica i la sensibilització entren en les accions «preventives en general» i també es pretén «un treball molt concret» amb les associacions per comptar amb la seva col·laboració per dur a terme les diferents actuacions. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT