PUBLICITAT

Andorra la Vella

La fiscal manté la petició de la pena màxima als farmacèutics d’Encamp

Els representants exigeixen l’«anul·lació del sumari» o bé l’absolució dels acusats de facilitar anabolitzants

Per marisa da costa

El Tribunal de Corts va reprendre ahir la tercera i darrera sessió de la vista oral contra els propietaris de la Farmàcia d’Encamp acusats  d’elaboració, distribució i venda de substàncies químiques i greument perilloses per a la salut, el veredicte de la qual transcendirà el setembre vinent després que el cas esclatés el febrer de 2011 amb l’operació Cursa engegada des de Catalunya. Els magistrats hauran ara de ponderar la decisió a partir dels informes definitius llegits ahir per les parts i després dels constants vaivens que han afectat a les proves en el marc del judici. Després de veure’s desproveïda del 95% dels indicis en què basava la seva acusació, la fiscal encarregada de la causa va mantenir la petició de pena màxima per a la regent de l’establiment: tres anys d’inhabilitació del càrrec, sanció de 30.000 euros i any i mig de presó condicional per subministrar més de 560 medicaments per al dopatge a esportistes d’elit però també amateurs i semiprofessionals. Per al marit de la susdita, a qui atribueix el tràfic de la mercaderia fins al país veí i la gestió del web pel qual s’iniciaven les transaccions, exigeix un any condicional al que suma una multa de 10.000 euros i la impossibilitat d’exercir durant un període de dos anys. La representació processal del matrimoni va exposar novament els arguments pels que creu convenient l’«anul·lació de tot el sumari» o, en cas que la petició li sigui denegada, l’absolució dels encausats.
 
Sosteniment de l’acusació/La fiscalia no va modificar la condemna demanada malgrat l’aparició d’una nova prova en el marc de la investigació: l’expedient administratiu sorgit del testimoniatge de la que, en el moment dels fets, encapçalava l’àrea d’Inspecció de Productes Sanitaris del Ministeri de Salut. Aquesta sanció de 15.000 euros és per a la fiscal una de les evidències de la culpabilitat dels acusats, que ja van satisfer el pagament. La condemna a què van ser sotmesos per la Justícia catalana els processats és, així mateix, pilar de l’acusació. 
 
Els 30.000 euros pagats a Espanya per a compensar la infracció de subministrament de productes per al dopatge, juntament amb els correus electrònics i comprovants bancaris dels què es desprèn un benefici superior als 110.000 euros presumptament procedents d’aquesta activitat, són per a l’acusació mostra suficient per condemnar la parella encampadana per la venda i distribució de «565 medicaments tòxics» mitjançant el web i missatgeria electrònica i traslladats a Espanya. 
 
La fiscalia atribueix a la farmacèutica la tasca d’entrega «directa i indirecta» de medicaments que poden causar «múltiples efectes adversos» sense tan sols exigir la recepta mèdica obligatòria i de vendre fins i tot productes que únicament són per a ús hospitalari. El marit i auxiliar farmacèutic, de la seva banda, seria el «director comercial» de la plataforma de la Farmàcia en què s’anunciava la venda de productes restringits tant pel Codi Mundial Antidopatge com pels reglaments nacionals, tals com l’Andriol, l’HMG, Eprex o l’Actovegin. A més, seria també qui ho transportava tot plegat fins a la Seu d’Urgell i Jaca, tot eludint la prohibició de distribuir els anabolitzants.
 
Invalidesa del sumari/ La representació processal va voler tombar, al seu torn, tots i cadascun dels arguments del ministeri públic amb l’objectiu d’anul·lar tot el sumari, tot repetint una vegada més el ja exposat el passat dimecres amb l’exposició d’unes qüestions prèvies que el tribunal ja havia acceptat parcialment i que van suprimir la gran majoria de les proves per a la vista: la investigació i registre de la armàcia d’Encamp efectuada pel cos nacional de la policia el 18 de febrer de 2011, quan els Mossos d’Esquadra advertien el servei de la venda a Catalunya de productes per al dopatge per part de la parella enjudiciada. 
 
Les principals justificacions en què la defensa basa la demanda d’ expulsió del sumari» rauen, per un costat, en la «prohibició d’imposar una doble sanció penal» que en aquest cas, tal com va denunciar l’advocat de la farmacèutica, seria triple. La seva clienta ja ha pagat, en total, 45.000 pels fets pels que se la jutjava aquesta setmana i dels quals l’exculpa a través de l’expedient administratiu del Govern i la condemna a nivell espanyol.
 
La defensa va negar durant la lectura dels informes definitius que el matrimoni venés de forma il·lícita cap producte. Com ja van fer els processats durant la vista, es va assegurar de nou el requeriment, als clients, de les receptes mèdiques necessàries per a adquirir-los. Sobre la inexistència d’aquestes receptes, al·leguen que, en el moment dels fets no era obligatori un registre de les prescripcions mèdiques. Així, van insistir que tot el que es venia des de la farmàcia estava reglat. A més, l’advocat de la dona va recordar que, en ser ella farmacèutica, té el permís de vendre substàncies químiques i va afegir que «no és responsable de l’ús que els compradors» facin d’aquests medicaments. 
 
A tot plegat, la defensa, que va tornar a posar en dubte que la justícia andorrana tingui la facultat de jutjar uns fets que considera consumats a Espanya, va sumar les qüestions prèvies a través de les quals ja aconseguia dijous la supressió de gran part de les proves aportades per la fiscalia. No obstant, va lamentar que aquesta «anul·lació parcial» és insuficient perquè el procediment seguit durant la investigació és «irregular i deficitari» i que a més va vulnerar els drets a la defensa, al procés degut, jurisdicció i intimitat dels seus defensats. Consegüentment, exigeix al jutge l’invalidesa total de la causa. 
 
En cas que la petició d’abolir el sumari sigui desestimada, els representants legals del matrimoni en demana l’absolució: argumenta que tot el procediment és invàlid perquè els agents andorrans no tenien l’autoritat per iniciar la investigació que, a més, segons van indicar i tal com s’ha informat els darrers dies, es va endegar sense que la farmacèutica fos informada correctament i pogués aplegar-se al dret a la defensa. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT