PUBLICITAT

El Govern ha fet 99 inspeccions per contrastar la categoria hotelera

  • El Departament de Turisme constata 85 queixes però cap d'elles deriva en expedient sancionador
  • Manca d'higiene, tracte en el servei, extres en la factura i soroll són les principals reclamacions
IRENE CASASAYAS
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un cartell mostra la categoria d'un hotel d'Escaldes-Engordany. Foto: TONY LARA

El Govern ha efectuat durant aquest any un total de 99 inspeccions per tal de contrastar si la categoria que oferten els establiments hotelers s'adeqüa a les instal.lacions i serveis que donen. Al 2009, la verificació de la classificació dels hotels conforme els paràmetres de qualitat es va realitzar en 116 negocis de l'hostaleria, segons va traslladar aquest diari el Director de Turisme, Sergi Nadal.

Les primeres indicacions d'entrada de Claude Benet com a titular del ministeri de Turisme van ser l'increment d'aquestes inspeccions. Així, els 297 establiments registrats reben almenys una vegada cada dos anys un control d'aquesta mena. En aquestes revisions però, i segons va especificar Nadal, "no entra la qualitat del tracte humà i el servei sinó les exigències respecte les infraestructures".

En referència als ítems de qualitat, el balanç més recent que en fa l'Executiu ha estat satisfactori tenint en compte que no ha hagut d'obrir cap expedient sancionador malgrat haver rebut prop de 85 reclamacions i queixes. De fet, el departament de Turisme no s'ha vist mai obligat a penalitzar els establiments des de la llei general d'allotjaments turístics del 1998. De les més de 80 queixes rebudes, el Govern va procedir a la inspecció de tres empreses turístiques per "contrarestar si el que deia el client s'adaptava" al servei ofertat, va aclarir Nadal.

QUEIXES
MENORSL'any passat el nombre de reclamacions es va elevar a 131, amb nou controls concrets per esbrinar si les queixes vertaderament tenien fonament. Tenint en compte que durant el 2009 Andorra va comptabilitzar un total de 4.775.000 pernoctacions, els greuges formalitzats als fulls de reclamació o a les mateixes oficines de turisme van ser menors. No obstant això, "som conscients que molta gent no es manifesta per escrit", va admetre el Director de Turisme. "És important també, com reben el reclamant a les oficines de turisme ja que si atenen bé moltes de les queixes s'acabaran solventant al moment", va apuntar.

Aquest exercici de rebre i vetllar per respondre a les reclamacions dels clients també es realitza des de l'Associació de Consumidors i Usuaris (ACU) per bé que tenint competència com té el ministeri de Turisme, la mateixa organització envia les demandes cap a Govern perquè aquest les resolgui. D'altra banda, si un negoci està pendent de rebre alguna distinció, no se l'hi atorgarà dita menció fins que no corregeixi, en un termini breu de temps, les mancances detectades pel consumidor o per l'inspector.

Les principals queixes que reben els establiments del sector són la manca d'higiene, el tracte humà i el servei, el soroll, els extres afegits a la factura i les instal.lacions deficients en mal estat, entre d'altres. "Tant es poden queixar d'una humitat en una paret, de moquetes amb taques, d'un cambrer irrespectuós, de la qualitat dels llits supletoris, com pel soroll que no està relacionat directament amb l'establiment", va explicar Nadal.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT