PUBLICITAT

Andorra la Vella

La mala praxis de la Policia deixa sense proves el judici als farmacèutics

Els magistrats anul·len les evidències provinents del registre dels agents per procedir sense una ordre judicial

Per LÍDIA RAVENTÓS

El judici es reprendrà avui després que fiscalia i defensa hagin estudiat l’expedient sancionador aportat ahir pels testimonis.
El judici es reprendrà avui després que fiscalia i defensa hagin estudiat l’expedient sancionador aportat ahir pels testimonis. | TONY LARA
Els magistrats del Tribunal de Corts que porta el cas del matrimoni de farmacèutics encampadans acusats de vendre substàncies dopants va decidir ahir finalment anul·lar les proves del judici tal com havien demanat els dos advocats de la defensa al·legant diverses irregularitats durant la investigació. Concretament, el tribunal va considerar nul·les totes les proves provinents del registre que va fer la Policia a la farmàcia el passat 18 de febrer del 2011 per manca d’informació dels objectes requisats i per falta d’una ordre judicial que ho autoritzés, de manera que totes les proves obtingudes no es poden utilitzar en el procés. En el moment dels fets, la Policia andorrana va actuar en ser advertida pels Mossos d’Esquadra que una farmàcia encampadana es trobava immersa en una trama de dopatge batejada a Catalunya com Operació Cursa i sense esperar a tenir una ordre de registre.

Tot i la decisió dels magistrats, el tribunal va optar per continuar amb el judici perquè entenia que hi poden haver altres proves de càrrec que no derivin de l’entrada dels agents al local.

De fet, durant la vista oral que va tenir lloc ahir els responsables sanitaris del Ministeri de Salut que van ser cridats com a testimonis van aportar un expedient sancionador als mateixos acusats també durant el 2011 per vendre i dispensar medicaments que necessiten recepta mèdica sense que els clients aportessin la mateixa. Una falta que és considerada greu i per la qual es va sancionar als acusats amb una multa de 15.000 euros. Per tal que tant la fiscalia com els lletrats de la defensa poguessin estudiar el nou informe aportat a la causa, la vista oral va quedar suspesa fins avui al matí.

Conseqüències de la nul·litat/ Amb tot, la decisió dels magistrats d’acceptar la nul·litat de les proves no només va invalidar la informació extreta del registre irregular procedit pel cos policial, si no que també va provocar que el testimoni dels agents de policia que van fer l’escorcoll no fossin aptes per declarar. Així mateix, el testimoni de clients que s’havien conegut a través de la informació que es va trobar dins la farmàcia el dia de l’escorcoll també van quedar invalidats. A més, els tècnics sanitaris també cridats a declarar només van poder respondre preguntes sobre el funcionament del sistema o de medicaments en concret però en cap cas preguntes que es derivessin de l’entrada al local.

Per tot, la fiscalia va haver de seguir l’acusació basant-se únicament amb la informació dels correus electrònics que alguns clients havien facilitat als Mossos d’Esquadra en la trama de dopatge ja esmentada –Operació Cursa– i per la qual la justícia catalana ja va condemnar als propietaris de l’establiment el passat 2011.
Preguntada per la fiscalia sobre els correus electrònics que l’acusada va rebre de clients que feien comandes a la farmàcia per Internet, la farmacèutica va assegurar que tots els medicaments que va vendre va ser sempre directament als clients que els anaven a buscar a l’establiment i presentant la corresponent recepta mèdica. Els enviaments que feia eren, segons l’acusada, «paquets de mostra o d’informació publicitària». Per la seva banda, el marit de la farmacèutica també acusat en la mateixa causa també va negar haver venut medicaments dopants fora de la normativa.

En aquest sentit, la que era cap d’Àrea de Recursos Sanitaris en el moments dels fets, va explicar que la regulació de la venta de medicaments és de l’any 1977 per la qual cosa no contempla la venta per Internet. L’únic que està regulat des del 2013 és la publicitat que fan les farmàcies a través del seu web. En tot cas, va afegir que la venda de medicament sempre s’ha d’efectuar en una farmàcia.

La fiscal també va fer constar que en els moviments dels comptes corrents de la farmacèutica hi havia referències a alguns dels medicaments en els conceptes dels pagaments. Sobre aquest fet, l’acusada va argumentar que «el client pot posar el que vulgui al concepte» sense que això signifiqui que ella hagués dispensat el producte en qüestió.

La pena que demana la fiscalia/ La fiscal té previst demanar una pena d’inhabilitació de tres anys per la dona i dos per l’home, una multa de 30.000 euros per ella i una de 10.000 per ell, a més d’una pena de presó condicional de 18 mesos per l’acusada i de 12 mesos per l’acusat. Amb tot, aquesta és la condemna que demanava la fiscalia abans que l’expedient sancionador s’inclogués en la causa. Avui es reprendrà la vista amb la lectura definitiva dels informes de les dues parts. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT