PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

L’Arxiu mostra l’Andorra dels anys 60 de Francesc Pantebre

El fotògraf va retratar la transformació del país amb el turisme

Per EL PERIÒDIC

Una representació a la festa major d’Andorra la Vella de 1962.
Una representació a la festa major d’Andorra la Vella de 1962. | Francesc Pantebre/Fons Jean Ribière/Arxiu Nacional d’Andorra
L’Andorra dels anys 60 fotografiada per Francesc Pantebre Arqués (1906-1999) protagonitza el nou catàleg en format digital amb fotografies històriques que ha preparat l’Arxiu Nacional.

Les fotografies documenten el principi del gran canvi (arquitectònic i urbanístic) de l’Andorra que passava d’una societat agrícola a un país de serveis. A la dècada dels anys 60 es consolida el model de país basat en el turisme de masses i s’esbossen les línies del desplegament econòmic, social i d’identitat que impulsaran Andorra. Andorra oferia bons atractius: un comerç obert als productes i els compradors d’arreu i unes muntanyes magnífiques per a un turisme que s’anava fent cada cop més popular.

L’Arxiu mostra, per primera vegada, un conjunt de fotografies exclusivament en color. El tractament del color vintage dóna un toc de modernitat a les fotografies que, amb el pas del temps, les ha deixat impregnades d’un to propi i característic de les pel·lícules en color dels anys 60 i 70 del segle XX.

Pantebre era baster d’ofici i un gran apassionat de la cultura popular catalana i de l’excursionisme. L’any 1933 va iniciar el seu arxiu fotogràfic. El seu extens fons fotogràfic va ingressar a l’Arxiu l’any 2000. L’important fons està format per 2.305 negatius de diferents formats i en diferents suports que van del vidre fins l’acetat plàstic de les diapositives en color.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT