PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Arajol, Cardona, els salesians, Mach i Pol, premis Àgora Cultural

La plataforma Àgora Cultural distingeix la tasca de cinc personalitats

Per EL PERIÒDIC

Casimir Arajol, un dels premiats.
Casimir Arajol, un dels premiats. | TONY LARA
Casimir Arajol, Andreu Cardona, Xavier Brines –en representació de la comunitat de salesians del Col·legi Sant Ermengol–, Àngels Mach i Antoni Pol han estat reconeguts pel premi Àgora Cultural en la celebració del Dia de la Cultura. Cada any, la plataforma Àgora Cultural, formada per les entitats culturals del país, distingeixen persones i/o entitats per la seva tasca a favor de la cultura. L’acte es va celebrar ahir al vespre al vestíbul del Consell General, amb la sorpresa per a dos dels premiats, Mach i Pol, que no sabien que havien estat reconeguts.

L’acte va començar amb la lectura del Manifest del Dia de la Cultura a càrrec del president de l’Associació de Fallaires d’Andorra la Vella, Santi Sánchez, entitat que enguany ostenta la secretaria d’Àgora Cultural. Sánchez va reclamar «una tasca de pedagogia per tal de difondre i ensenyar allò que ha fet créixer aquest país amb totes les seves particularitats» i més polítiques culturals.

Quant als premiats, Casi Arajol (1933), de Cal Cisco de Sans, veterinari de professió, és un «home culte i inquiet, gran gourmet i col·leccionista de gran varietat de objectes. Aficionat, a l’esquí, al muntanyisme, a viatjar i a la fotografia». La seva inquietud cultural l’ha convertit en un referent del país.

Andreu Cardona (1935), de Casa Callaueta del barri del Puial. «Des de ben petit, va participar de les tradicions i costums d’Andorra. Ballador del Contrapàs i un d’aquells joves que la nit de Sant Joan feien giravoltar les seves falles elaborades amb escorça de bedoll». L’any 2014 va participar activament en el projecte recerca de l’Associació Fallaires d’Andorra la Vella.

Quant a la comunitat salesiana del Col·legi Sant Ermengol, quan es compleixen 50 anys de presència al país, la comunitat se’n va. L’escola va ser inaugurada el 17 d’octubre de 1966 pel bisbe copríncep Ramon Iglesias i Navarri. 50 anys després de tasca docent, deixen Andorra.

Finalment, la plataforma Àgora Cultural va reconèixer els mèrits d’Ànegls Mach i Antoni Pol, membres de la Societat Andorrana de Ciències. En l’argumentació, la plataforma va lloar Mach i Pol «per la vostra aportació a la cultura andorrana a través de la promoció i de la divulgació científica. La vostra tasca al capdavant de la Societat Andorrana de Ciències, i el vostè interès i implicació personal, ha contribuït a posar el coneixement científic a l’abast de tothom, a fomentar el debat creatiu i rigorós sobre temes de rellevància social a Andorra i a connectar actors i entitats dins i fora de les nostres fronteres. Tot, des d’una visió àmplia de les ciències que inclou camps experimentals, tècnics, socials, humanístics i artístics».

L’acte va estar acompanyat de diversos interludis musicals i parlaments, entre els quals el de la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, i del síndic general, Vicenç Mateu.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT