PUBLICITAT

Rosa Ferrer: "S'hauria de pujar el preu dels serveis de luxe"

IRENE CASASAYAS
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Resolutiva Ferrer, durant l'entrevista al despatx de la Casa Comuna, dimecres. Foto: ORIOL LLAURADÓ

Amb el pes de l'herència econòmica de la corporació comunal anterior, la cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, du a terme una batalla diària per tal de reduir el deute sense que la contenció de la despesa hagi de suposar un greuge en el dia a dia dels ciutadans de la parròquia.

--Amb la pressió de no sobrepassar el sostre d'endeutament que marca la Llei de finances comunals, ¿com ho farà la corporació per posar remei a aquesta càrrega financera?

--Fent el que estem fent. A banda del pressupost, estem treballant en un pla de tresoreria i contenció de la despesa corrent. Acurem molt la gestió. Al segon trimestre d'aquest any l'hem tancat amb un superàvit de 2.480.000 euros i preveiem que d'aquí a final d'any pot ser que acabem amb una liquidació amb superàvit o equilibrada.

--¿La pujada dels preus públics a tots els comuns és necessària? ¿L'Administració ha de pagar el pes de la crisi?

--A banda dels preus dels aparcaments tampoc hem tocat gran cosa. És un debat que s'ha de valorar molt bé perquè la major part dels serveis estan altament subvencionats. La Llei de les finances comunals diu que els preus dels serveis generals s'han de fixar d'acord amb el seu cost. El que passa és que hi ha determinats serveis que tenen una vocació més social en què aquest fet no es dóna perquè la llei permet excepcions i els que serien més bàsics en el cas d'Andorra la Vella estan subvencionats entre el 75% i el 80%. Per exemple, les escoles bressol o serveis d'infància i gent gran... Això fa que el cost de l'Administració sigui molt elevat. És un debat que està sobre la taula i jo crec que hi ha determinats serveis públics en què sí que s'haurien d'augmentar els preus, sobretot, tots aquells que són més de luxe. Els que són bàsics no, han de continuar tenint un percentatge de subvenció important. També hi ha el debat que el preu del servei es fixi amb el seu cost real i que la persona que ho necessiti per la via de subvenció tingui disminució de l'import o fins i tot l'exoneració.

--En tot cas, ¿quina posició adoptarà Andorra la Vella?

--Ho estem revisant i acabant de mirar. No sóc partidària d'apujar els preus de determinats serveis en excés, sobretot quan des del sector privat tampoc es produeix. És un debat en el qual encara no tenim una idea clara. Per això hi estem treballant en l'àmbit dels cònsols i del Govern.

--¿Retallaran prestacions socials o n'incorporaran de noves?

--En aquest moment incorporar prestacions socials si no n'hi ha necessitat i amb les competències dels comuns, crec que no. I retallar serveis, ho hauríem d'evitar.

--Una qüestió per resoldre amb tot el cost que està suposant aquesta instal.lació és el camí que ha d'emprendre el Centre de Congressos.

--És un d'aquells serveis que és costós per al Comú, però que també ofereix un servei a la parròquia que no s'ha de menysprear. L'ideal del Centre de Congressos seria trobar una gestió indirecte i una bona comercialització del centre que es pugui destinar als objectius pels quals va ser concebut, com ara organitzar congressos a Andorra la Vella.

--¿Tenen notícia de l'estudi que està elaborant la Cambra de Comerç sobre el fet de fer per vianants l'eix comercial de l'avinguda Meritxell?

--Estem pendents pel que respecta la part de l'avinguda Meritxell del resultat del treball de la Cambra de Comerç per poder valorar-ho. Si es fa ben fet, si hi ha una planificació i un mínim de consens entre les parts i es fa de manera ordenada, nosaltres hi estem a favor.

--¿Quin balanç fa de l'acompliment dels projectes que duien al programa electoral?

--Hi ha algun projecte que l'hem hagut de deixar de costat, com per exemple l'edifici del carrer Gil Tor- res amb l'adquisició del terreny anomenat el Ribaló. La corporació anterior es va comprometre a efectuar un equipament públic important. El Comú no disposa de diners en aquest moment per tirar endavant aquest tipus d'equipament. Per tant, ja vam dir que no el podríem fer. Almenys a curt termini no és viable. No vol dir que estigui abandonat i que qui hi hagi al seu dia al Comú no valori l'oportunitat de fer-ho quan hi hagi diners. Avui per avui econòmicament no és possible.

--¿I aquest és potser el que li sap més greu?

--Em sap greu aquest i sobretot algun carrer de la parròquia que s'ha d'arreglar perquè està en males condicions i això s'hi ha de fer front, però qualsevol inversió d'aquest tipus significa molts diners. De cara a l'any vinent haurem de començar a treballar-ne algun.

--Del dia a dia davant de les tasques fetes al Comú i tenint com a referència els últims mesos, ¿què en destacaria?

--Continuem treballant per millorar i intentant-ho sense grans diners, perquè no en tenim i sense grans inversions. Mirem d'anar millorant la parròquia i millorar el dia a dia de la ciutadania. La incorporació de l'escultura del rellotge de Dalí està tenint molt èxit. Estem satisfets d'haver fet sense grans costos l'obra a la plaça de la Rotonda, l'obertura de la presó del davant de Casa Comuna. Ara ja ens posem a treballar per al pròxim acte important d'Andorra la Vella com és la Fira.

--Canviant de tema, ¿es continua perseguint la reivindicació sobre la capitalitat d'Andorra la Vella? S'ha avançat en alguna direcció?

--De moment no hi ha res. Continuem reivindicant la capitalitat, però no solament per demanar diners i perquè puguem oferir més serveis i altres necessitats, sinó també per la representativitat.

--¿Han acabat aparcant aquest assumpte perquè és un moment de conjuntura delicat?

--És un moment complicat i tampoc tenim diners com per encomanar un estudi, però continuem defensant la idea fermament.

--¿Com descriuria les relacions actuals amb l'oposició?

--Són molt bones. Estem treballant conjuntament en totes les comissions de treball. Vénen, participen i estan informats absolutament de tot. A més, vam organitzar un grup de treball per incorporar mesures de reactivació econòmica i anticrisi i estan fent aportacions realment interessants. Nosaltres estem oberts i ells estan treballant en positiu cosa que agraeixo moltíssim perquè finalment qui se n'adona de tota aquesta feina és el ciutadà, independentment del grup polític que siguem.

--¿Com valora la plataforma de funcionaris que s'ha llançat des del Sitca pel que fa a tots els comuns?

--No tinc gaire cosa a dir. Em sembla correcte. També penso que les realitats de cada Comú són diferents. El Comú d'Andorra la Vella és el més gran i el que té més volum de feina i de personal. Qualsevol intercanvi d'experiències és positiu.


[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT