PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Rèptils i flors per estudiar el canvi climàtic

A través de les distribucions de la flora i fauna del territori es pot observar com millorar l’adaptació a les variacions del medi ambient

Per ESTEFANIA GRACIA

Una espècie de rèptil present al Pirineu.
Una espècie de rèptil present al Pirineu. | EL PERIÒDIC
La utilització de rèptils i flors per estudiar les variacions del canvi climàtic. Aquest és el punt del que parteixen dos dels 10 projectes –on Andorra hi participa– que han estat escollits pel programa Poctefa pel període 2014-2020.

Així, amb l’objectiu d’utilitzar la flora i fauna del Pirineu com a bioindicadors, els programes Ectopyr i Florapyr destaquen de les iniciatives medi ambientals –si més no– com unes de les més curioses. Segons matisa el representant d’Andorra del comitè de programació de Poctefa, Pere Roquet, Ectopyr partirà de l’estudi de vuit rèptils que es troben en territori pirinenc. Aquests «són sensibles al canvi climàtic i s’utilitzen per veure de quina manera el canvi climàtic afecta a la seva ubicació i distribució, a més de mirar de quina manera està succeint». Perquè, «molt probablement, les modificacions d’aquesta distribució i d’aquests rèptils ens poden donar senyals de com el tema del canvi climàtic ens afecta».
El projecte compta –per part d’Andorra– amb la participació de la Fundació Privada Bomosa. «És una iniciativa d’un elevat caire científic i és molt interessant, perquè el Principat està al mig del Pirineu i ens afecta molt el seu clima», a més, «com a enginyer de boscos, crec que és un projecte que està molt ben plantejat», assegura Roquet. Qui també felicita la participació de Bomosa, ja que aquest fet «demostra que no només el Govern forma part del Poctefa, sinó que també hi ha fundacions del país que mostren interès i s’hi impliquen».

Per finançar la iniciativa, el Fons de Desenvolupament Regional Europeu (Feder) dotarà el projecte de 890.500 (un 65% del pressupost total d’Ectopyr, la resta l’han d’aportar els territoris participants a parts iguals).

Florapyr partirà de les mateixes bases per –a través de diferents flors del Pirineu– estudiar el canvi climàtic. En aquest cas, el Principat hi participa a través de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) i el projecte comptarà amb 534.780 euros subvencionats per part del fons de Feder.

Els dos projectes comentats formen part de les iniciatives medi ambientals emmarcades en el projecte OPCC-2, que pretén establir la continuació del projecte d’Observatori Pirinenc de Canvi Climàtic, impulsat per la Comunitat de Treball dels Pirineus( CTP), d’on és membre Andorra. Aquesta iniciativa està finançada per part de Feder amb 763.048 euros.

En paral·lel, Andorra participa també en el projecte Replim, que pretén elaborar un estudi del canvi climàtic en el Pirineu mitjançant el seguiment de llacs i torberes a través d’una xarxa d’observatoris que permetin detectar la variabilitat climàtica. El Principat hi participa a través de l’IEA.

Aquest projecte serà finançat amb 651.526 euros per part de Feder. Així mateix, Andorra està present en el programa Clim’py. L’objectiu d’aquest és conèixer l’evolució i les tendències del clima del Pirineu en el context del canvi global. A  més de crear àmplies bases de dades i realitzar el desenvolupament d’indicadors climàtics que permetin elaborar un diagnòstic complet de les tendències observades. Andorra hi participa a través de l’IEA i el finançament per aquest projecte és d’un total de 567.189 euros.

D’altra banda, el Principat també forma part dels projectes Green i Canopee. El primer té l’objectiu de crear una xarxa d’espais naturals i protegits del Pirineu i compta amb un pressupost per part de Feder de 1.310.925 euros. Mentre que el segon té la intenció de millorar l’adaptació dels territoris al canvi climàtic, amb una subvenció de 602.351 euros.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT