PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern espera notícies d’Espanya per rebre refugiats

El país veí acollirà les primeres persones a partir del dimarts 24

Per R.M.S

Un nen salta des d’una finestra, ahir en el camp de refugiats d’Idomeni.
Un nen salta des d’una finestra, ahir en el camp de refugiats d’Idomeni. | AP / DARKO BANDIC
Andorra té moltes dificultats per poder rebre refugiats provinents del conflicte bèlic de Síria, però Espanya ja sap que a partir del pròxim 24 de maig en tindrà en el seu territori almenys 20 dels 200 que en teoria han d’arribar a territori espanyol. El Govern espera el contacte amb les autoritats espanyoles per tal de conèixer si finalment hi haurà una assignació al Principat, i en tot cas saber quanta gent seria, tot i que les xifres estarien al voltant d’una vintena.

Segons va informar ahir el Ministeri de l’Interior espanyol, 200 persones arribaran a Espanya, 150 des de Grècia i altres 50 des d’Itàlia, però serà a partir del dia 24 i, en una primera tanda, només 20 refugiats. Després, en seran 44 eñ 30 de maig, i 19 l’1 de juny. Seran uns primers viatges provinents de Grècia. Els altres 67 que havien d’arribar des del país hel·lè ho faran al llarg del mes de juny.

Pel que fa als 50 refugiats que aterraran a Espanya des d’Itàlia, 32 ho faran el juny –18 d’ells van ser reubicats el passat desembre–, mentre que la intenció del Govern espanyol és treballar «intensament» per assolir un objectiu de «586 refugiats (200 via reubicació des de Grècia i Itàlia i 386 via reassentament des del Líban i Turquia)» ja per a mitjans del mes de juny.

Andorra, pendent d’Espanya / El Govern andorrà, per la seva part, ahir no tenia constància de cap informació al respecte per part de les autoritats espanyoles, a través de les quals s’haurien d’ubicar refugiats al Principat. Així, Andorra el que farà ara és esperar a veure com respira el país veí per si envien qualsevol notificació d’una imminent arribada de refugiats. En tot cas, aquest supòsit sembla llunyà.

Dificultats internacionals /  Andorra té problemes per fer efectives les promeses del cap de Govern, Antoni Martí, que enmig de l’esclat de la crisi humanitària va dir per activa i per passiva que el Principat acolliria 20 refugiats. «El tema no és una manca de voluntat, ni per part de l’Estat andorrà ni per part de ningú, però no tenim subscrita la Convenció de Ginebra i no existeix l’estatus de refugiat», va explicar la setmana passada a aquest rotatiu la secretària d’Afers Socials, Ester Fenoll. Per acollir refugiats, és un impediment per a Andoorra no ser de la Unió Europea ni formar part de l’espai Schengen. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT