PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

La llei d’igualtat estarà orientada a tot tipus de discriminacions

A partir del 2017 s’engegarà una estratègia per rehabilitar els maltractadors i que no reincideixin

Per ESTHER JOVER MARTIN

Una parella de nois xinesos es fa un petó a Pequín el dia de Sant Valentí, mentre una allau de reporters gràfics els fan una fotografia.
Una parella de nois xinesos es fa un petó a Pequín el dia de Sant Valentí, mentre una allau de reporters gràfics els fan una fotografia. | REUTERS / Petar Kujundzic
La llei d’igualtat que prepara el Ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior anirà molt més enllà de la defensa de la igualtat de gènere. «Volem fer un text que inclogui la igualtat en tots els seus vessants, igualtat i no discriminació per cap motiu: ni de sexe, ni de raça, ni d’orientació sexual, ni de religió, ni per patir cap discapacitat, ni per procedència...», argumenta la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll.

El text no està avançat, ni tan sols s’ha començat a redactar, ja que la tasca que s’està realitzant actualment és la de «mirar cap a on orientem la llei d’igualtat, perquè abans estava molt dirigida a la igualtat de gènere, i volem obrir més el ventall. Per això estem avaluant què s’està fent a nivell europeu i internacional en aquest sentit, i la recerca és bastant àmplia...», puntualitza Fenoll.

ATENCIÓ A LA VIOLÈNCIA / Amb els canvis dins del departament, l’Equip d’Atenció Integral a la Dona (EAID) ha quedat inclòs dins de l’àrea de Polítiques d’Igualtat,  amb la particularitat que «l’equip que el formava ara tindrà unes competències més àmplies», especifica. Per atendre tot tipus de víctimes de violència i/o discriminació, el personal rebrà formacions específiques perquè estava molt centrat en la dona i en la violència envers la dona i a partir d’ara, «ens hem de replantejar la violència des de qualsevol vessant: filioparental, família, gent gran, homes, dones, infància... I en diferents ambients, no només el domèstic».

Amb la reestructuració del Govern, es va crear una nova àrea al Ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior, la de Polítiques d’Igualtat, encapçalada per Anna Pons. «Serà una àrea àmplia, que tractarà la violència, però no només la violència envers la dona i en l’àmbit domèstic, sinó que també es vol tractar, abordar i derivar qualsevol tipus de violència, en qualsevol àmbit», explica la secretària d’Estat. «No vol dir que nosaltres tractem directament tot tipus de violència, però podem ser el centre de referència, que la gent sàpiga on anar i des d’aquí els puguem derivar», afirma Fenoll.

REHABILITACIÓ DEL MALTRACTADOR / Entre les novetats de l’àrea hi ha l’atenció específica al maltractador, una tasca per a la qual es constituirà un equip específic, integrat almenys per un psicòleg i un educador social. La iniciativa, però, no es posarà en marxa fins l’any que ve. «Ara també estem mirant com s’aborda des d’altres països i les experiències que estan tenint més èxit», comenta Fenoll. «Les que funcionen millor són les que incorporen els exmaltractadors com a part de la teràpia, com a model de rehabilitació, per evitar les conductes reincidents», afegeix. «Hi ha un alt índex de maltractadors que potser havien estat víctimes de violència», continua. Amb tot, la secretària d’Estat subratlla que «el primer tracte és a la víctima».

En casos de violència masclista, hi ha un protocol estipulat que s’activa quan hi ha una denúncia o es detecta algun cas. L’equip d’atenció i de seguiment el forma una assessora jurídica, una psicòloga, una educadora social, una treballadora social i la cap d’àrea. «Primer s’intenta que la persona s’estabilitzi, perquè arriba amb un trauma molt important i no sap què fer. De vegades, també cal proporcionar un recurs d’habitatge perquè ha de marxar de casa, sovint amb fills. I rep tot el suport: jurídic, emocional, orientació, acompanyament...», enumera la secretària d’Estat. Fenoll, però, insisteix que «tot el sistema d’atenció a la dona està molt ben desenvolupat, i tot l’engranatge del sistema es vol aplicar en qualsevol situació de violència, assetjament, homofòbia...».

En els casos d’assetjament escolar, el bullying, Fenoll matisa que es tracta des dels centres escolars perquè ocorre dins de les aules, però des d’Afers Socials estan atents per si s’hi suma «una negligència familiar» i, aleshores, actua.

La violència sexual, un tema que s’ha de visibilitzar

Quant a la violència sexual, la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll, admet que «és un tema que s’ha de visibilitzar, sense cap mena de dubte. Som una societat prou madura per poder parlar de tot i posar les coses damunt de la taula, no es pot amagar, perquè a Andorra passa el mateix que arreu».

Fenoll recorda que el novembre del 2015 es va celebrar la primera taula sobre abús sexual a la infància. De fet, les escoles disposen de material editat pel Consell d’Europa, traduït al català, per ensenyar la canalla a identificar i denunciar. «La víctima ha d’entendre què està patint, perquè la majoria dels casos es cometen a casa. L’important és que la canalla identifiqui l’abús».

Al correu electrònic [email protected] tothom pot denunciar una situació d’abús. El telèfon 171 és el de l’atenció a la víctima de violència.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT