PUBLICITAT

Andorra la Vella

Regulada l’energia a partir de xarxes d’aigua potable

L’objectiu és incrementar les vies de producció nacionals

Per El Periòdic

El llac d’Engolasters és l’origen de bona part de la producció nacional.
El llac d’Engolasters és l’origen de bona part de la producció nacional. | Tony Lara
El Govern va aprovar ahir un reglament amb què vol afavorir l’activitat de generació d’energia elèctrica d’origen hidràulic en instal·lacions integrades en les xarxes de distribució d’aigua destinada al consum humà i interconnectades a la xarxa de baixa tensió, segons va informar ahir a través d’un comunicat.
 
La finalitat perseguida fent oficial aquesta norma és incrementar les vies de producció energètica nacional, tal com insta el Llibre blanc de l’energia. El text aprovat dóna pas a un nou canal via de producció d’energia gràcies a l’aprofitament de les xarxes de distribució d’aigua potable. 
 
Recuperar energia/ La intenció amb el nou reglament, segons explica el Govern, és aprofitar la necessitat que hi ha a la xarxa de trencar la pressió de l’aigua per recuperar aquesta energia. D’aquesta manera, l’electricitat obtinguda mitjançant la instal·lació de generadors hidroelèctrics de petita potència s’incorporarà a la xarxa de distribució d’energia elèctrica.
 
El Reglament, aprovat a instància de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Síllvia Calvó, estableix els requeriments administratius i tècnics de la generació d’aquesta energia i també el règim econòmic d’aquesta producció. 
 
La norma preveu que els encarregats de gestionar les xarxes puguin substituir els reductors de pressions de les xarxes d’aigua potable instal·lats actualment, per generadors que aprofiten l’energia en el moment del trencament de la pressió.
 
Amb aquest reglament, s’aprova una més de les normes afavorides per la Llei de mesures provisionals en relació amb el règim d’energia elèctrica, del 2010, es va establir una excepció a l’exclusivitat de l’Administració en matèria de producció d’energia elèctrica. Des d’aleshores s’han aprovat diversos reglaments: els referents a la producció d’energia d’origen fotovoltaic, per un costat, i a la producció d’energia elèctrica en minicentrals hidràuliques, per l’altre. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT