PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Una pilota de golf coberta d’escuma

La munició catalogada com a ‘Save Impact Round’ immobilitza la persona que rep l’impacte

Per E. J. M.

Un Mosso d’Esquadra dispara bales de goma a la plaça de Catalunya en la vaga general del març de 2012.
Un Mosso d’Esquadra dispara bales de goma a la plaça de Catalunya en la vaga general del març de 2012. | LA DIRECTA / JUANFRA ÁLVAREZ
Les greus lesions provocades a persones com Ester Quintana, la barcelonina que va perdre un ull a causa de l’impacte d’una bala de goma, disparada pels Mossos d’Esquadra, va obligar la Generalitat a derogar l’ús d’aquest tipus de projectils, que han fet mal a moltes persones. Finalment, el Govern català va optar per retirar les pilotes de goma a partir del 30 d’abril del 2014 i substituir-les per la munició Save Impact Round (SIR), la mateixa de la qual ara es dota el Centre Penitenciari de la Comella.

L’origen de la nova munició prové d’una petició que la policia francesa va fer a l’empresa suïssa B&T, fabricant de tecnologia puntera militar, per aconseguir una arma i un projectil més precisos a l’hora de reprimir multituds. L’encàrrec es va fer el 2005, un any de lluita de carrer i revoltes a França. B&T va reconvertir un subfusell militar de granades en una arma aplicable als conflictes urbans. L’arma pot disparar 20 projectils per minut  encertar un objectiu de 15 centímetres a 50 metres de distància.

La munició utilitzada per a aquestes armes està catalogada com a Save Impacte Round («d’impacte segur»), la mateixa categoria que ara vol la Comella. El projectil, de 40 mil·límetres, és com una pilota de golf i està recoberta de foam, una escuma viscoelàstica de polipropè d’alta densitat. Per posar un exemple, l’impacte de la pilota en una cama provoca inhibició muscular immediata i paralitza la persona, que no pot caminar fins un minut després, tot i que la coixesa li perdura uns quants dies i les seqüeles es poden mantenir fins a 45 dies.

El Reglament regulador del port i l’ús de les armes de foc i dels mitjans coercitius autoritzats al Centre Penitenciari, del 30 de novembre del 2014, estableix, a l’article 7, que es permet utilitzar «llançadors de projectils Save Impact Round (SIR) d’escuma de calibre 40 mm». El seu ús es reserva «per a casos de temptatives d’evasió, amotinaments als patis o a l’interior del Centre Penitenciari, preses d’ostatges, baralles i altres situacions extremadament greus».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT