PUBLICITAT

PS, CR i Verds reforcen a l'UCE els diferents eixos programàtics

  • Gabriel fa una "aposta decidida per la societat del coneixement"
  • L'absència d'ApC impedeix obtenir el punt de vista de la formació minoritària
M. R.
PRADA DE CONFLENT

Periodic
El president del Grup Reformista, Joan Gabriel, ahir a la tarda. Foto: ANA / M. S.

Tal com era d'esperar després que al programa de ponents s'incorporés com és tradicional representants polítics del Principat, les diferents formacions que finalment hi van participar (totes a excepció d'ApC) van aprofitar l'ocasió per reforçar a l'UCE els seus eixos programàtics. Tant els socialdemòcrates, amb la participació del primer secretari del PS, Ferran Goya, i del president del grup, Francesc Rodríguez, com els reformistes, en boca del seu president, Joan Gabriel, passant pels Verds, amb la seva presidenta, Antònia Escoda, van preparar ponències per a Prada amb un contingut polític més o menys explícit.

Si bé la intervenció de Rodríguez va posar de manifest com "el ciutadà se sol considerar estrictament com un administrat, un subjecte més aviat passiu que no actiu, i que té tendència a considerar la ciutadania de forma individual", Goya va emprar un missatge més bel.ligerant i va considerar que "contràriament als països europeus, l'Estat andorrà pre i postconstitucional no ha tingut cap paper significatiu en el disseny i aplicació de polítiques econòmiques i socials". En aquest sentit, el socialdemòcrata no va amagar el fet que en les taules de diàleg plantejades pel Govern "la presència dels treballadors ha estat mínima", ja no per causa de la noconvocatòria dels agents que representen aquest col.lectiu com per "les barreres temàtiques i d'horaris", que s'han sumat a fets com "l'asimetria d'informació de què disposen els ciutadans", entre d'altres. Com a resultat, segons el primer secretari del PS, "s'ha donat un pes privilegiat als poders fàctics, a les associacions patronals i professionals", marcant "una tendència d'aquestes taules cap als interessos d'uns sectors que ja tenien prou capacitat d'influència".

Per la seva part, Gabriel va defensar davant dels assistents a la jornada de Prada que "el millor d'Andor- ra encara ha d'arribar" i que això serà possible quan es faci "una aposta decidida per la societat del coneixement i la formació, i preparació dels nostres joves". El líder reformista va aprofitar l'ocasió per recordar les "apostes decidides" de la seva formació, en la línia dels eixos programàtics del 26-A, amb idees com ara la necessitat de "donar ajudes a tothom que no necessiti, no cafè per a tothom, sinó instruments per tirar endavant de manera independent" i també d'"apostar clarament per la formació com a mitjà d'inserció i de reinserció laboral".

A més, el massanenc va afirmar que cal "facilitar l'establiment de nous negocis amb valor afegit", així com "estudiar i reactivar els sectors que puguin aportar un nou desenvolupament de l'activitat econòmica" i "desenvolupar el ministeri encarregat de Treball per tal que sigui més proper als problemes dels ciutadans", entre d'altres.

VETERANIA DELS VERDS
La participació dels Verds, que sens dubte és una de les més veteranes de les jornades de l'UCE organitzades per la SAC, va servir perquè Escoda advoqués per la democràcia participativa en el seu sentit més ampli, tal com així mostra el programa amb la nacionalització als deu anys i la rebaixa de l'edat per tenir dret a vot fins als 16 anys. En una línia igualment ambiciosa, Escoda va apostar per una revisió de la Llei electoral tant per als comuns com pel Consell per tal que aquestes institucions "siguin el reflex de la ciutadania mitjançant la proporcionalitat segons els resultats". [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT