PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

El Centre Penitenciari s’equipa per evitar motins i intents d’evasió

El Govern treu a concurs el subministrament de la munició ‘Save Impact Round’ i els llançadors dels projectils

Per ESTHER JOVER MARTIN

Imatge d’arxiu de l’entrada al Centre Penitenciari, ubicat a la Comella.
Imatge d’arxiu de l’entrada al Centre Penitenciari, ubicat a la Comella. | ALEX LARA
El Reglament regulador del port i l’ús de les armes de foc i dels mitjans coercitius autoritzats al Centre Penitenciari, del novembre del 2014, estableix, a l’article 7, que es permet utilitzar «llançadors de projectils Save Impact Round (SIR) d’escuma de calibre 40 mm». El seu ús es reserva «per a casos de temptatives d’evasió, amotinaments als patis o a l’interior del Centre Penitenciari, preses d’ostatges, baralles i altres situacions extremadament greus».

Tot i que la Comella no és un centre d’alt risc, en compliment del Reglament, el Govern ha obert un concurs nacional per al subministrament de tres llançadors de projectils SIR, 250 cartutxos exact impact model 6325, 250 cartutxos exact impact model 6325LE, dos kits de 250 trets d’entrenament recarregable de direct impact reloadable, i quatre visors hologràfics.

MITJANS COERCITIUS / Segons l’article 7 del Reglament, els mitjans coercitius dels agents penitenciaris i les situacions en què les poden utilitzar són els següents: «Contenció física personal: està especialment indicada en cas de resistència activa o passiva dels interns a les ordres donades pels membres del Cos Penitenciari que exerceixen les funcions de vigilància que tenen encomanades; manilles plàstiques d’un sol ús: estan especialment indicades en casos d’evacuacions i extraccions d’urgència dels interns, quan el nombre d’interns supera el nombre de membres del Cos Penitenciari en disposició d’actuar; manilles metàl·liques rígides: estan especialment indicades en cas de desplaçament individual dels interns dins les instal·lacions del Centre Penitenciari i en cas de resistència activa o passiva dels interns, per immobilitzar-los; Defenses rígides i telescòpiques: se’n reserva l’ús per a casos de resistència activa greu dels interns; Transmissors d’impulsió elèctrica: se’n reserva l’ús per a casos de resistència activa greu dels interns, sempre que concorri un risc racionalment greu per a la vida o la integritat física del mateix intern, del personal del Centre Penitenciari o de terceres persones; Esprais propulsors d’oleoresin capsicum: se’n reserva l’ús per a casos de resistència activa greu dels interns, sempre que concorri un risc racionalment greu per a la vida o la integritat física del mateix intern, del personal del Centre Penitenciari o de terceres persones; Llançador de projectils esfèrics contenidors d’oleoresin capsicum: se’n reserva l’ús per a casos de temptatives d’evasió, amotinaments als patis o a l’interior del Centre Penitenciari, preses d’ostatges, baralles i altres situacions extremadament greus, i, finalment, Llançador de projectils Save Impact Round (SIR) d’espuma de calibre 40 mm: se’n reserva l’ús per a casos de temptatives d’evasió, amotinaments als patis o a l’interior del Centre Penitenciari, preses d’ostatges, baralles i altres situacions extremadament greus».

CONTROL DE 120 CÀMERES / La licitació dels projectils i els llançadors és la primera de les tres que el Govern va publicar dimecres passat al BOPA. La segona licitació encarregada és per al subministrament d’equipament de seguretat del Centre Penitenciari. De fet, la presó disposa actualment d’un sistema de seguretat altament qualificat, amb més de 120 càmeres de seguretat repartides per tot l’edifici. Amb tot, per al personal és complicat controlar-les totes permanentment. Per això, es vol ampliar el sistema d’enregistrament d’imatges del Centre Penitenciari, i substituir les càmeres i el materials que s’han anat deteriorant per equipament nou. Entre el material que se sol·licita hi ha un arc detector de metalls i tres detectors manuals de metalls, a més de noves càmeres i software informàtic actualitzat.

La tercera licitació consisteix en el condicionament i millores del Centre Penitenciari. El sistema de seguretat, altament qualificat, es troba ubicat al Control Central Operatiu (CCO), però per garantir-ne el seu òptim funcionament és necessari instal·lar un sistema de climatització a la sala de racks del CCO, de manera que la sala mantingui una temperatura constant . Un augment desmesurat de la calor a la sala pot provocar un sobreescalfament de les màquines instal·lades.

D’altra banda, l’any passat es van ampliar els vestidors dels agents penitenciaris i es va habilitar una sala de formació. Enguany, es vol realitzar un tractament tèrmic dels dos espais, per garantir la temperatura de confort, ja que a l’hivern hi fa molt fred.

Per tot això, el Govern licita el subministrament i col·locació de l’equipament i el material necessari  per al condicionament tèrmic de la sala de racks, els vestidors i l’aula de formació.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT