PUBLICITAT

Els autònoms continuen pujant mentre els assalariats baixen

  • La xifra d'assalariats d'Estadística i la CASS varia en 2.000 persones
  • El maig passat 2.680 persones treballaven per compte propi
PEPA GALLEGO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una empleada atén una dona al Servei d'Ocupació. Foto: ORIOL LLAURADÓ

La població dels treballadors a compte propi o autònoms continua una tendència alcista en els darrers anys. El creixement de l'atur fa que moltes persones decideixin muntar el seu propi negoci com una sortida en el mercat laboral.

Al maig passat hi havia registrats 2.680 autònoms, gairebé 250 més que el mateix mes de fa dos anys. Per contra, la població d'assalariats continua la tendència a la baixa i la CASS publicava que al maig hi havien un total de 38.770 treballadors, 2.443 menys que al maig del 2008, i gairebé 2.000 persones més de les comptabilitzades el mateix mes pel Departament d'Estadística del Govern, una diferència de comptabilitat que els dos organismes estan estudiant com resoldre.

Les dues tendències contràries van amb un ritme diferent, mentre els autònoms creixen lentament, els assalariats disminueixen amb una repercussió més important. Tot i això, és important la tendència a l'alça dels treballadors per compte propi, (en els cinc primers mesos d'aquest any més de 200 persones han passat a ser autònoms), ja que des de la nova Llei de la CASS, que va entrar en vigor el novembre passat, els autònoms paguen més a la Seguretat Social, ja que estan obligats a cotitzar tant a la branca general com a la branca de jubilació. Fins a l'entrada en vigor de la nova normativa, els treballadors per compte propi que cotitzaven voluntàriament ho feien sobre un salari no real d'uns 1.500 euros, una xifra que calculava la CASS des de l'any 1999 en funció dels increments de l'IPC.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT