PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Els comuns pacten amb els bancs retenir els impagaments

La cònsol explica que la capital només usarà el saig en casos grans

Per ESTHER JOVER MARTIN

Els cònsols de la capital, Conxita Marsol i Marc Pons.
Els cònsols de la capital, Conxita Marsol i Marc Pons. | TONY LARA
Si té algun rebut comunal o multa pendent, a partir del dilluns els comuns podran retenir-li l’import que deu. La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va explicar ahir, després de la sessió de consell de comú, que «avui [ahir per al lector] hem firmat el protocol amb l’Associació de Bancs Andorrans (ABA)». Marsol, però, va voler precisar que «no volem embargar els comptes, sinó retenir la quantitat que es deu al comú, però no tot el compte».

Per tant, quan estiguin resolts els serrells informàtics, el comú podrà executar directament els expedients d’impagaments que li ha retornat la Batllia. Quan tots els terminis per efectuar un pagament s’esgoten, aleshores el comú pot executar el cobrament. «Nosaltres ho farem directament perquè tenim la infraestructura muntada i ho podem assumir sense cap problema», va afirmar Marsol.

Tot i que avui prenen possessió del seu càrrec els tres saigs i dilluns comencen a exercir, el Comú d’Andorra la Vella té clar que només hi recorrerà en els casos més grans, «com embargaments de terrenys, d’edificis, de béns, de cotxes... Si una persona deu molts diners al comú i el banc ens diu que no hi ha diners per fer la retenció, utilitzarem el saig perquè busqui els altres béns que pugui tenir aquesta persona», va matisar la cònsol.

Amb tot, Marsol va admetre que a la capital no se li deu una quantitat exagerada, «entre un 4 i un 5% del total que facturem. El global és una suma important perquè som el comú que més facturem, però la part que fins ara anava a la Batllia i que ara haurem d’executar és residual, perquè a Andorra la Vella més del 90% de les persones paguen durant el període voluntari, almenys fins ara», va concloure Marsol. Els casos més habituals de pagaments pendents són foc i lloc, multes, tributs comerç, preus públics, guals, etcètera.

FACTURES SENSE JUSTIFICAR / Les factures pendents van ser el tema central de la sessió de consell de comú d’ahir. El ple va aprovar el pagament de dues factures pendents: una de 5.900 euros en serveis de consultoria informàtica, i una de 4.300 euros en serveis d’assessorament jurídic-laboral. Les factures daten del desembre passat, és a dir, del consolat anterior, però l’interventor no ha trobat ni l’acord de junta de govern ni l’informe d’intervenció i, per això, s’han hagut de passar pel consell de comú, perquè sinó no es podien pagar. «L’interventor va fer un informe dient que això pot comportar responsabilitats, i la majoria no ho ha d’assumir, però no pot deixar de pagar a un tercer que ha fet els treballs».

Per la seva part, l’excònsol de la capital i conseller de l’oposició per Ld’A+Cd’i, Jordi Minguillón, va assegurar que la documentació hi és.  «Ens diuen que aquest informe no l’han trobat, i jo l’he portat i està firmat. El Tribunal de Comptes, si hi veu alguna incidència, ja ho dirà».

D’altra banda, la cònsol va informar que avui es dissol, oficialment, la societat Turecav SLU, que va adjudicar la pista de gel i la seva gestió, quan al ple de bases hi constava que l’explotació comercial l’havia de fer el comú. El fet de no dur-ne la gestió ha suposat per al comú deixar de guanyar entre 15.000 i 20.000 euros. Minguillón va replicar que dins de l’oferta de l’empresa hi havia una millora del servei, i se li va adjudicar. «Que ho hagués pogut fer el comú? Potser sí, però pensem que no és el comú, ni Turecav, professional per fer-ho i és més fàcil que ho faci l’empresa explotadora».

Finalment, les conselleres del PS van votar en contra de la cessió d’ús  al Govern del vial on es construirà l’estació d’autobusos, ja que no troben que sigui el lloc adequat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT