PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’ICOM reivindica la necessitat de crear un Museu Nacional

Consideren que els frescos són l’oportunitat per engegar el projecte

Per L.R.

Un grup de turistes visita el Museu Areny Plandolit.
Un grup de turistes visita el Museu Areny Plandolit. | TONY LARA
El comitè de l’ICOM Andorra va reivindicar ahir la necessitat de crear un Museu Nacional que «involucri a la resta de museus, fent una espècie de xarxa». Segons va apuntar la seva presidenta, Lourdes López, durant la presentació dels actes del Dia Internacional dels Museus (DIM) els frescos de Santa Coloma –que actualment estan al taller de restauració de Patrimoni Cultural sense que la gent els pugui veure–, «són la gran oportunitat per tirar endavant el projecte del Museu Nacional».

Amb tot, l’ICOM no ha realitzat cap estudi ni proposta concreta per la seva creació. López va remarcar però, que «no ho tenim fet com a associació però sí que hi ha membres d’ICOM que han participat en aquests estudis». També va avançar que tenen constància d’aquests estudis i que els han demanat per tal de poder-los analitzar com a associació i poder col·laborar amb el projecte «si és que algun dia s’arriba a fer». «Fa molts anys que se’n parla, tots els partits polítics ho han posat als seus programes electorals i mai s’ha portat a terme», va sentenciar.

López va manifestar que el Museu Nacional també serviria per agrupar estructures ja que «s’estan multiplicant els petits espais museístics i queden una mica penjats». «Si es segueix apostant per obrir petites estructures, és possible que en un futur es produeixi un excés», va afegir.

Per la presidenta, «es tracta d’un desig no només de l’associació, sinó també de la població».

En la mateixa línia es va expressar el també membre de l’ICOM, Abel Fortó, que va exposar que un visitant que es vulgui fer una idea general de la història del país «no té cap espai on se li ofereixi un fil conductor».

D’altra banda, des del Comitè també s’han mostrat a favor de fer una relectura dels museus actuals per tal de «modernitzar-los als nostres dies». 

Actes per celebrar el dia Internacional dels Museus

L’ICOM organitzarà diferents activitats entre el 18 i el 28 de maig en motiu del Dia Internacional dels Museus (DIM) que té lloc arreu del món el 18 de maig. El lema d’enguany és Museus i paisatges culturals i l’eix central serà la Vall del Madriu. 
 
Segons va explicar la presidenta de l’ICOM, Lourdes López, totes les activitats seran gratuïtes. El programa començarà amb la xerrada sobre la Vall del Madriu i la configuració del paisatge cultural des de la prehistporia fins a l’actualitat que l’historiador Abel Fortó oferirà a les set de la tarda a la sala Àgora de la capital el mateix dimecres dia 18. El mateix dia a les vuit del vespre tindrà lloc la ruta de descoberta pel poble d’Engordany. Un itinerari que tindrà sortida al Pont d’Engordany i arribada a la placeta de Sant Jaume d’Engordany, on s’oferirà una copa de cava i coca massegada. 
 
Entre d’altres activitats, el dia 28 es realitzarà una sortida guiada a la Vall del Madriu per commemorar també el Dia Mundial de la Biodiversitat. H
 
PUBLICITAT
PUBLICITAT