PUBLICITAT

Andorra la Vella

Espot és optimista amb la caiguda de l’atur, però sense «triomfalismes»

El Govern treballa en la llei marc que regularà les polítiques actives

Per marisa da costa

El ministre Xavier Espot, durant una compareixença anterior.
El ministre Xavier Espot, durant una compareixença anterior. | Tony Lara
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, fa «una valoració optimista, però no triomfalista» de les darreres dades del nombre d’inscrits al Servei d’Ocupació presentades pel departament d’Estadística, que desvetllen un descens en 115 persones durant el passat abril en la xifra d’aturats, prenent com a punt de referència el mateix mes de l’exercici anterior. 
 
Per donar continuïtat al creixement donat darrerament i seguint la tònica internacional, el Govern treballa per entrar a tràmit la llei marc en matèria d’ocupació per la qual es regiran les polítiques actives i que, entre altres aspectes, «dotarà de recursos els projectes» incentius.
 
L’àrea d’Ocupació va tancar la darrera mensualitat amb 605 enregistraments, el pic més baix de l’últim lustre. De fet, aquesta xifra, ara fa un any, ascendia fins a les 720 persones. Si la tendència anual ha estat a la baixa, amb un descens del 16%, cal no obviar l’increment anotat respecte del març i consegüent, a priori, de l’estacionalització. Malgrat que les estacions d’esquí tancaven les seves portes durant la segona setmana del mes, el servei d’Ocupació va tancar l’abril amb un increment de 115 ciutadans en situació d’atur en només un mes.
 
Creixen els assalariats/ La massa salarial del febrer va ser de gairebé 80 milions d’euros, afavorida per l’augment en un 1,7% del nombre de persones assalariades. En concret, les 38.229 persones inscrites a la seguretat social van moure en salaris 79,59 milions que, de mitjana, resulten en 2.082 euros. La pujada en un 11,3% del volum global no treu que determinats subsectors hagin hagut d’anotar pèrdues. A l’informe que concerneix als assalariats, també presentat en el transcurs de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres celebrat ahir, s’hi observen caigudes als sectors del comerç al detall, amb un 1,5% o a la mateixa Administració pública i a la seguretat social, amb un descens del 0,6%.
 
Foment de la contractació/ El màxim responsable de les branques relacionades amb l’ocupació fa una «valoració relativament positiva» de la situació. Xavier Espot es va mostrar «optimista» per la tendència que consecutivament ha anat a la baixa «els darrers tres anys». La visió positiva, però, no treu que el Govern, segons va assenyalar, hagi de seguir parant atenció a la problemàtica. 
 
Els programes per fomentar la contractació seguiran per tal de permetre ampliar el miler de persones que, fins a la data, han ocupat. Tanmateix, i tal com va reconèixer el mateix titular d’Interior, «les noves polítiques actives» per dinamitzar el mercat laboral, que a finals d’any o com a molt tard a inicis de 2017 han d’estar encabides en la llei marc ja esmentada i, aquesta, entrada a tràmit al Consell General, s’han d’encarar ara a alimentar «la contractació indefinida». 
L’Executiu es troba en l’actualitat reunint-se amb «els agents socials» per tal de definir quines han de ser les iniciatives que s’incloguin en el futur reglament pel qual s’ha de regir l’ocupació.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT