PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern restringeix les ajudes per a la compra de cotxes elèctrics

L’Executiu amplia en 300.000 euros la dotació del programa després que s’hagi esgotat la primera partida

Per LÍDIA RAVENTÓS

Un treballador mostra el motor d’un vehicle híbrid.
Un treballador mostra el motor d’un vehicle híbrid. | TONY LARA
El ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, va anunciar ahir que el Govern ampliarà en 300.000 euros la dotació del Pla Engega 2016 després que s’hagi esgotat la partida prevista d’un milió d’euros en ajuts a la compra de vehicles eficients en només tres setmanes. En el nou termini però, els requisits per poder sol·licitar l’ajuda seran més restrictius amb la intensió, segons va detallar Alcobé, «que el major nombre possible de persones puguin beneficiar-se del programa».

I és que l’èxit del programa es deu, en bona part, al fet que «gran part hagi estat reservat per unes quantes empreses». És per aquest motiu que la nova aportació econòmica es limita a un vehicle per persona i aquells que ja hagin adquirit tres o més vehicles d’aquestes característiques a través del programa no podran tornar a sol·licitar l’ajuda. A més, el vehicle haurà de romandre com a mínim un any a nom del beneficiari per evitar que es pugui fer un traspàs de propietat i tornar a demanar el suport econòmic.

Tal com va exposar el ministre, l’ampliació pressupostària té càrrec a la partida destinada al programa pel 2017 de manera que per l’any que ve es preveu un Pla Engega de 700.000 euros. «Caldrà analitzar si és suficient per la demanda però parlar-ne ara és prematur», va manifestar. El que sí que va poder avançar Alcobé és que la quantia de les ajudes no canviarà.

Balanç/ En el primer mes de funcionament del Pla Engega s’han rebut 122 sol·licituds d’ajusts econòmics per a vehicles de mobilitat elèctrica. Segons va detallar Alcobé, 70 eren híbrids endollables, 52 vehicles 100% elèctrics i 4 vehicles eficients –amb emissions de menys de 120g de CO2. A més, també va informar que s’han rebut nou sol·licituds de desballestament de vehicles amb una antiguitat mitjana de vuit anys.

Del total de les demandes per a la compra de vehicles de mobilitat elèctrica, 103 són turismes i 19 furgonetes. Pel que fa al preu dels vehicles reservats, el ministre va notificar que la majoria se situen en preus de compra d’entre 30.000 i 35.000 euros –39 en total–, seguits dels que costen entre 35.000 i 40.000 euros –un total de 26. 

Quant al preu mitjà dels vehicles elèctrics reservats, Alcobé va informar que es troba als 30.255 euros que amb l’ajut mitjà atorgat que se situa als gairebé 10.500 euros, quedaria en aproximadament 19.800 euros per al beneficiari. És a dir, el comprador obté poc menys d’un 35% de descompte. Si ens fixem en les xifres dels vehicles híbris endollables reservats, el preu mitjà és de 43.350 euros que es rebaixarà a gairebé 34.000 eruos gràcies a l’ajut mitjà de 9.400 euros amb un 21,7% de descompte.

D’altra banda, Jordi Alcobé també va comunicar que la setmana que ve començarà la instal·lació dels punts de càrrega. En aquest sentit, des de l’Executiu van recordar que els compradors també gaudiran de la instal·lació gratuïta del punt de càrrega domèstic i a la via pública, aparcament a la via pública durant dues hores, circulació permesa pel carril Bus, peatge del túnel d’Envalira gratuït i exempció de la taxa de tinença de vehicles. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT