PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Els fallaires deixen en espera l’inventari dels bedolls del país

El projecte protegirà l’arbre amb què es fan les falles tradicionals

Per E. J. M.

Un fallaire elabora una falla tradicional amb escorça de bedoll.
Un fallaire elabora una falla tradicional amb escorça de bedoll. | TONY LARA
El projecte Custòdia continua en stand by a l’espera que els fallaires disposin de recursos per engegar-lo. «És un projecte que tenim a la recambra. El vam elaborar però, per manca de suport econòmic en subvecions –perquè es prioritzen altres projectes– ha quedat a l’espera, però el volem fer realitat», ha explicat el president de l’Associació de Fallaires d’Andorra la Vella i fallaire major, Santi Sánchez.

La iniciativa consistirà en «inventariar els bedolls que hi ha al país, i facilitar l’opció d’apadrinament d’un arbre; així tindríem tots els beços localitzats. A més, si actualment elaborem dos o tres falles tradicionals, potser en podríem fer algunes més, però la idea és mantenir aquest arbre que per a nosaltres és tan important». Les falles tradicionals es fan amb escorça de bedoll o beç, que són dos noms per al mateix arbre.
Sánchez ha recordat que, amb la recuperació de la tradició fallaire, a finals dels anys 80, «es va creure que per sostenibilitat no podíem fer les falles amb beços. Actualment cremem unes 120 falles l’any, i no ho podem assumir amb els arbres perquè en dos o tres anys els pelaríem tots, i el beç és un arbre que triga el seu temps a generar l’escorça». Per tant, el projecte Custòdia és a llarg termini, «per inventariar, apadrinar per protegir i determinar com evoluciona la regeneració de l’escorça».

COM ES FA UNA FALLA / Per elaborar una falla tradicional, cal arrencar fragments de l’escorça d’un bedoll, doblegar-les i clavar-les en un pal de boix. A l’escorça s’hi cala foc i el o la fallaire fa rodar la falla. En canvi, la falla que s’utilitza des de fa 30 anys s’elabora amb un paper especial que s’introdueix dins d’una malla. El o la fallaire la fa rodar amb una cadena i un agafador. La modificació es va fer tant per preservar els beços com per evitar embrutar la calçada amb la cendra de l’escorça.
Els fallaires ja preparen la revetlla de Sant Joan, la primera jornada  en què la festa se celebra després de ser declarada patrimoni de la humanitat per la Unesco.

Inscripcions per ser fallaire i rodar foc a Sant Julià

Sant Julià de Lòria comença a preparar la revetlla Sant Joan i, com cada any, una de les activitats centrals del 23 de juny serà la cercavila amb la Flama del Canigó i els fallaires. De fallaires, hi ha dos grups: infantil i juvenil, de 10 a 15 anys, i els joves i adults, a partir de 16 anys. El període d’inscripcions per participar a les activitats de Sant Joan està obert i per apuntar-s’hi cal dirigir-se al Centre Cultural i de Congressos lauredià.

Per confeccionar les falles que es rodaran la nit de la revetlla, els fallaires hauran d’assistir a un taller que s’impartirà a principis de juny. Les falles dels més petits seran diferents perquè no es cremaran, i s’elaboraran  amb malla, cadena, llums led, teles i paper.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT