PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

El PS proposa noves captacions i Ld’A prioritzar les connexions

La consellera Vendrell diu que Capesa s’ha de professionalitzar

Per E. J. M.

La consellera Cèlia Vendrell.
La consellera Cèlia Vendrell. | PS
Recerca de noves captacions, controlar les fuites de la xarxa, conscienciar la ciutadania sobre el consum d’aigua i professionalitzar Capesa, la companyia subministradora d’aigua potable a Escaldes-Engordany: són les mesures que la consellera socialdemòcrata del Comú d’Escaldes-Engordany, Cèlia Vendrell, proposa per solucionar els talls d’aigua. Vendrell admet que la construcció dels nous dipòsits de 2.500 metres cúbics cadascun serà útil, però no la panacea. De fet, la consellera adverteix que els talls es repetiran quan torni a ploure amb intensitat o uns quants dies seguits: «Els dipòsits no evitaran la terbolesa, només augmentaran l’autonomia del subministrament», subratlla.

La consellera a l’oposició suggereix «fer una recerca de noves captacions, encarregant un estudi hidrogeològic». «Tenim molta aigua subterrània a la zona del Prat Gran i Prat del Roure, però ha de ser l’últim recurs. Hem de localitzar fonts, perquè la contaminació a l’origen és més baixa, només microbiològica, i més fàcil de netejar; en canvi, al fons de la vall la contaminació és d’origen químic, més difícil d’eliminar», argumenta Vendrell, que va comparèixer ahir amb el primer secretari del PS, David Rios.

La consellera també recomana controlar «les fuites de la xarxa, quantificant la diferència entre l’aigua que entra a la captació i la que es factura», i conscienciar la població sobre el consum racional de l’aigua. «Als que consumeixin més de 201 litres al dia, se’ls ha de cobrar més car», afirma.

Vendrell també lamenta que en més de 20 anys d’existència, Capesa no hagi estat previsora. Encara que l’esllavissada de l’estiu passat a Claror, on hi ha la captació, no es podia preveure, la consellera entén que hi ha hagut temps suficient per construir nous dipòsits i realitzar la connexió amb la xarxa de la capital. De  fet, la socialdemòcrata avança que els estudis d’enginyeria per unir les xarxes s’acaben d’encarregar, quan ja es podia haver fet el 2014.

Finalment, la consellera creu que la presidència de Capesa ha de recaure en la cònsol major de la parròquia, que el comú ha de tenir el 51% de les accions i que hi ha d’haver un director tècnic, és a dir, professionalitzar la companyia. Vendrell també critica que la població no hagi aprofitat la reunió de poble de la setmana passada per queixar-se personalment a Capesa.

COINCIDÈNCIA LIBERAL / Per la seva part, els Liberals d’Andorra (Ld’A) prioritzen la connexió de les xarxes d’aigua potable d’Escaldes i d’Andorra la Vella. El partit va valorar ahir un comunicat que «buscar noves captacions és una solució, però és a llarg termini, pel que creiem que ara mateix s’ha de donar prioritat a la connexió interparroquial de les xarxes, com a solució a curt termini, més fàcil i efectiva per resoldre la situació ràpidament».

Els liberals proposen «una Comissió de seguiment de Capesa, formada per membres de la majoria i minories comunals, i el president i vicepresident de Capesa amb reunions setmanals», contractar una empresa perquè transvasi aigua dels dipòsits de la capital als d’Escaldes, i que la presidència i vicepresidència de Capesa l’ostentin els cònsols de la parròquia.

ARINSAL / D’altra banda, Rios va aprofitar ahir per criticar les paraules del ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, sobre l’origen de la contaminació del brollador d’Arinsal. Rios demana a Marfany que rectifiqui i que asseguri que anirà al fons de la qüestió per trobar-ne l’origen.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT