PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Amèrica Llatina se’n va cap a la dreta i s’empobreix més

El catedràtic Manuel Alcántara participa als Diàlegs Iberoamericans

Per EL PERIÒDIC

Mateu, Alcántara i Montobbio, ahir al vespre.
Mateu, Alcántara i Montobbio, ahir al vespre. | ANA/S.F.
El canvi de corrent ideològic, la dretanització de les polítiques dels estats i l’augment de la pobresa són evidents a l’Amèrica Llatina, segons el catedràtic de Ciència Política i Sociologia de la Universitat de Salamanca Manuel Alcántara, convidat a la quarta conferència dels Diàlegs Iberoamericans. Alcántara va exposar l’exemple d’Argentina, on els estudis sobre pobresa dels últims cinc mesos, que coincideixen amb l’entrada d’un govern conservador, assenyalen una agudització de les diferències socials.

Acompanyat pel síndic general, Vicenç Mateu, i l’ambaixador d’Espanya a Andorra Manuel Montobbio, Alcántara va subratllar algunes de les qüestions més rellevants en què es troba actualment Llatinoamèrica. Alcántara va desctara l’heterogeneïtat del continent que fa «complicat» parlar d’una realitat única, segons informa l’ANA. El catedràtic es va referir al canvi de cicle polític que es viu al continent que, segons ell, va marcar per tres factors com són el canvi generacional, el canvi en l’orientació política i els canvis en l’economia.

Alcántara considera que les condicions de l’any 2016 seran cabdals per als països de l’espai llatinoamericà perquè «tornem a una època d’una individualització de la política» on els estats valoren els interessos lluny dels acords regionals subscrits anteriorment. Segons el ponent, «tornem a una etapa de salvi’s qui pugui».

El doctor també va ressaltar les dificultats en què es troba la Unió Europea a l’hora d’arribar a acords amb els països de Llatinoamèrica i es va referir l’impacte que ha suposat la mort del president Hugo Chávez.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT