PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Marfany creu que no se sabrà l’origen del virus d’Arinsal

El ministre dóna a entendre que netejar l’aqüífer és impossible

Per ESTEFANIA GRACIA

El ministre de Salut, Carles Àlvarez Marfany, durant la inauguració de l’hospital de dia, ahir.
El ministre de Salut, Carles Àlvarez Marfany, durant la inauguració de l’hospital de dia, ahir. | TONY LARA
El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany va destacar ahir que serà «molt complicat» arribar a saber quin ha estat l’origen del virus que ha contaminat l’aigua provinent de la Font d’Arinsal i «segurament no arribarem a saber la causa».

Marfany va assegurar que s’estan fent contactes amb diverses agències i recursos del Ministeri de Salut francès, com el Comitè d’Educació a la Salud i a la Ciutadania (CESC), que s’ha ofert «per investigar» l’assumpte de l’aigua. Tot i això, «serà molt difícil esbrinar l’origen» de la contaminació i saber que ha passat, va puntualitzar el ministre. «Perquè un virus no té cura, l’únic que es pot fer és passar la malaltia o prevenir amb una vacuna».

Marfany també va donar a entendre que netejar l’aqüífer de la Font d’Arinsal és impossible. L’espai subterrani conté el norovirus que ha infectat prop de 4.000 persones i sent dificultosa la seva neteja és poc probable que l’empresa pugui tornar a ressorgir, també per un tema de «confiança», va matisar Marfany.  

No s’ha incomplert la llei / El ministre va destacar que a nivell sanitari, Aigües del Pirineu «no ha fet res malament, estaven totes les normatives correctes, fins i tot, el 31 de març es va fer la darrera analítica –que realitza periòdicament el ministeri– i es va veure que estava tot en norma». Partint d’aquest fet, Marfany va assegurar que en principi no s’haurien de prendre represàlies contra l’empresa, perquè «no ha incomplert la llei», tot i això, de cara als consumidors, «no se si hi haurà un responsable, això ja ho ha de valorar la justícia, però a nivell sanitari, tot estava correcte i acord amb el que demana la Unió Europea».

El ministre també va lamentar que tota la situació de l’aigua d’Arinsal hagi estat una «fatalitat». «Em va commocionar molt la notícia, perquè no l’esperava, però a vegades passen coses a la vida que no es poden explicar, i segurament aquesta serà una d’elles, perquè serà molt complicat saber la causa».

Confrontació de dades / El ministre de Sanitat va insistit en el fet que les analítiques encarregades des del Govern i les de Catalunya no coincideixen en la quantitat de virus trobades a l’aigua d’Arinsal. L’Executiu andorrà ha localitzat un valor «molt petit» de norovirus en comparació als anàlisis catalans. Una controvèrsia que Marfany no entén.

Aquestes declaracions van tenir lloc després de la inauguració de l’hospital de dia infantojuvenil que des d’ahir se situa a la quarta planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell (HNSM).

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT