PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Els Cierco exigeixen que el TC es pronunciï sobre la resolució de BPA

Els accionistes majoritaris reclamen a la Batllia que s’elevi una consulta al Tribunal Constitucional

Per EL PERIÒDIC

L’oficina de la plaça Rebés, amb cartells de BPA i de Vall Banc.
L’oficina de la plaça Rebés, amb cartells de BPA i de Vall Banc. | TONY LARA
Apoques hores que Vall Banc comenci a funcionar, els germans Higini i Ramon Cierco, accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA), continuen obcecats en aturar el procés de resolució de l’entitat. La nova acció realitzada ha estat demanar a la justícia que anul·li la resolució de BPA acordada per l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB). Segons un comunicat emès pel grup Cierco, «els legítims propietaris de BPA constaten en la resolució emesa per l’AREB i en el procés que l’ha precedit gravíssimes vulneracions legals i constitucionals que ja no només perjudiquen els accionistes, si no també molts dels clients del banc».

La demanda interposada davant la secció administrativa de la Batllia inclou la petició que es promogui una consulta al Tribunal Constitucional (TC) sobre l’adequació de moltes de les mesures adoptades o aplicades. Els Cierco exigeixen que mentre el TC no es pronunciï sobre la nul·litat o anul·labilitat de la resolució impugnada, «s’ordeni a l’AREB que deixi en suspens el procés, vist els greus i irreparables perjudicis econòmics que s’estan generant».

En la demanda es torna a insistir en «l’opacitat» i el «secretisme» amb què l’administració ha actuat i se subratlla que, en cap moment, «els accionistes del banc objecte de resolució, tot i continuar-ho sent, no han estat informats de res ni han rebut cap comunicació en relació a les mesures preses i les seves motivacions, que en la majoria d’ocasions ni tan sols han transcendit».

Vulneració del dret de defensa / En el text presentat a la Batllia, es recorda, punt per punt, els passos donats abans de l’aprovació dels instruments de resolució definitius com de la pròpia resolució». A més, en el recurs jurisdiccional presentat pels accionistes «es posa de manifest les greus deficiències, mancances, errors i contradiccions de tot tipus (xifres que no quadren, decisions que no tenen un suport legal on fonamentar-se…) sobre les quals l’AREB ha bastit tot un procés que hauria de ser nul o anul·lable en tota la seva totalitat i des de la primera de les decisions preses».

Els Cierco mantenen que «la manca de comunicació vers els accionistes de BPA, que ho continuen sent, els genera indefensió i, per tant, els suposa la vulneració d’un dret fonamental: el dret de defensa». El comunicat explica que «com que hi ha manca de transparència, de claredat i d’informació fidedigna es conculca de forma gravíssima el dret de defensa». Per tot això, els accionistes sol·liciten la nul·litat de la resolució de BPA, que es deixi sense efecte la resolució mentre no se’n decideix la seva idoneïtat i que el Tribunal de Batlles obri un procés d’inconstitucionalitat per dictaminar si la Llei 8/2015 i s’ajusten al que dicta la Constitució.

Acomiadaments / D’altra banda, vuit treballadors de BPA han estat acomiadats i un més s’ha donat de baixa voluntàriament, segons va informar ahir RTVA. Unes 140 persones passaran a treballar de BPA a Vall Banc, mentre que una vintena es queden a BPA fins que s’acabi el traspàs i la revisió de comptes.

BPA ultima el traspàs dels comptes de la clientela lícita a Vall Banc perquè obri demà / El traspàs de la clientela de BPA qualificada com a «apta» –la majoria– continuarà durant la jornada d’avui perquè Vall Banc pugui començar a operar demà. Per evitar una retirada massiva de diners, els diners de la clientela «apta» es dividiran en sis dipòsits que aniran vencent mes a mes durant els pròxims sis mesos. Tot i el desmantellament de BPA, l’entitat mantindrà dues oficines obertes: l’una és la de Prat de la Creu d’Andorra la Vella, i l’altra donarà al carrer de la Unió (una part de la seu central). La resta de les oficines seran per a Vall Banc. Les oficines de BPA romandran obertes mentre duri l’activitat de l’entitat i fins que tanqui definitivament.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT