PUBLICITAT

Andorra la Vella

Estudi de la gestió de l’aigua per racionalitzar-ne l’ús

El treball inclou una enquesta ciutadana i les dades dels comuns

Per Esther Jover Martin

Una nena neteja un cubell en una font pública.
Una nena neteja un cubell en una font pública. | Tony Lara
Conèixer quina gestió es fa de l’aigua per prendre mesures de sensibilització per racionalitzar-ne l’ús. És la tasca que, des de principis d’any, està realitzant l’Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra (OBSA), per encàrrec del Ministeri de Medi Ambient i Sostenibilitat. El treball encarregat inclou una enquesta entre la ciutadania i una recopilació de dades que es demanen als comuns relacionades principalment amb el consum d’aigua.
 
L’estudi que s’està efectuant se centra en la gestió de l’aigua que es fa a Andorra. Els resultats es compararan amb els països de l’entorn i, amb les conclusions en mà, es proposaran mesures de sensibilització per reduir l’ús de l’aigua. La previsió és que els resultats de l’estudi estiguin disponibles a finals d’estiu.
 
Segons ha informat el Govern, l’estudi es divideix en quatre eixos principals: el primer, la recopilació i estudi de la informació disponible relativa a la caracterització del recurs hídric, el consum i la gestió de l’aigua a Andorra; el segon, el desenvolupament d’un model inicial amb dinàmica de sistemes del consum; el tercer, la generació d’escenaris en el consum d’aigua a Andorra, i el quart, l’estudi d’impacte de les potencialitats, limitacions, dificultats i avantatges en la gestió sostenible de l’aigua.
 
L’encàrrec de l’estudi s’emmarca en el conveni entre el Ministeri de Medi Ambient i Sostenibilitat i l’OBSA, firmat el 14 d’octubre de 2015, per a la col·laboració en projectes d’interès comú en temàtiques relacionades amb l’energia, la contaminació atmosfèrica, la gestió de l’aigua i el canvi climàtic. 
 
DADES / Segons les dades oficials del 2014, el consum mitjà urbà és de 212 litres d’aigua per habitant i per dia. La despesa hídrica és d’uns 112,9 hectòmetres cúbics per any, també segons dades del 2014. El 86,3% de la despesa és de la producció d’energia hidroelèctrica, i la producció d’aigua potable en suposa el 9,7%. Quant a la despesa d’aigua per a ús hoteler s’ha calculat en uns 1.000 litres diaris per habitació en dies de màxima ocupació o en hores punta. 
 
La mitjana de la despesa hídrica global del país és d’uns 4.050 litres per habitant i per dia al llarg de tot l’any. D’aquest consum, només l’11,8% és per a consum.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT