PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els eventuals d’Higiene de dia del comú d'Andorra la Vella seran acomiadats

L’efecte dòmino de l’externalització del servei de nit té sis o set víctimes

Per Iván Moure

El Sindicat de Treballadors del Comú d’Andorra la Vella (Sitca) ja sabia des de feia un temps que dimecres s’anunciaria l’externalització de la recollida de residus sòlids urbans i per tant la dissolució del departament de nit d’Higiene i Mediambient, perquè la corporació s’havia reunit amb els afectats per avisar-los d’aquesta reestructuració i l’associació, en boca del seu president, Jesús Núñez, va tenir una «bona reacció» perquè entenia que els camions estaven ja deteriorats i calia una inversió en material o fer el que s’ha acabat fent. I és cert que el personal del departament de nit que s’encarregava d’aquesta tasca serà resituat i no tindrà víctimes, però sí el departament de dia. Els sis o set treballadors amb contracte eventual seran acomiadats.
 
Segons va explicar Núñez, el departament d’Higiene de nit té 28 empleats: 14 són eventuals, sis o set passaran al departament de màquines escombradores i els altres sis o set, al departament de dia, que està format per entre 15 i 20 treballadors. Aquí és on radica el problema. Els nocturns que tenen el contracte temporal de nit passen al de dia amb un contracte fix de quatre anys, segons exigeix la corporació local a les bases del concurs, i els sis o set eventuals que hi ha de dia es quedaran sense feina, tot i que el Sitca i el comú estan treballant «per trobar-los cabuda en un altre departament» i per tant tractar d’evitar fer-los fora.
 
Els nocturns perdran l’extra / D’altra banda, també cal dir que els contractes dels treballadors afectats per la reestructuració no es veuran afectats pel salari base, però sí per l’extra de nocturnitat, que deixaran de cobrar-lo en passar al departament de dia.
 
En tot això, els treballadors tenen 15 dies per decidir si accepten o no les noves condicions i el Sitca, en tot cas, desconeix si tot aquell que no l’accepti serà acomiadat amb la liquidació pertinent. Perquè a banda dels extra, hi haurà variació de les rutes, perquè també hauran de treballar a Sant Julià de Lòria,fruit de la mancomunació .
 
Amb tot, Núñez va deixar clar que «posem l’assessoria del sindicat a disposició dels treballadors».
 
El tema de la GAdA es reprèn el 30-M / D’altra banda, el tema de la Gestió de l’Avaluació de l’Acompliment (GAdA) que tant va donar a parlar torna a tenir notícies; es va congelar al 2009 però el Sitca va dur el cas a la Batllia, va guanyar però amb la nova junta, tot i poder exigir la resolució de la sentència, opta pel diàleg i les converses es reprendran el pròxim 30 de maig.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT