PUBLICITAT

L'entrada a l'FMI pot costar pel cap baix 30 milions d'euros

Martí veu molt difícil fer un banc central andorrà i aposta per poder arribar a dependre del Banc Central Europeu

El cap de Govern, Toni Martí.
El cap de Govern, Toni Martí. | MT / ANA
El cap de Govern, Toni Martí, ha donat més detalls aquest dijous sobre les mesures que es volen prendre per millorar els sistemes de control i supervisió del sector financer. D'una banda, sobre la necessitat de disposar d'un prestador d'última instància, Martí veu molt difícil fer un banc central andorrà i aposta per poder arribar a dependre del Banc Central Europeu. Pel que fa a l'entrada al Fons Monetari Internacional, Martí ha dit que tindria un cost pel cap baix de 30 milions d'euros, però ha defensat formar-ne part per la credibilitat internacional que donaria a Andorra. D'altra banda, el cap de Govern ha tornat a insistir en la necessitat que Liberals d'Andorra formin part del pacte d'Estat per la Unió Europea, i ha criticat la intervenció de Víctor Naudi, acusant-lo de tenir la seva acta de conseller coartada per algú altre.

Martí ha descartat la proposta de Josep Pintat de crear un banc central propi, i ho ha justificat pel fet que "no som emissors de moneda ni tenim el múscul necessari". En canvi, aposta per estudiar la possibilitat que el supervisor andorrà pugui estar tutelat per un supervisor europeu, com a primer pas per poder disposar del Banc Central Europeu com a recurs d'última instància, i fins i tot incloure aquesta possibilitat dins de l'acord d'associació.

Pel que fa a l'entrada al Fons Monetari Internacional, Martí ha dit que algunes vegades, excepcionalment aquest òrgan ha fet de prestador d'última instància però "en si no ho és". Així, ha defensat que Andorra en pugui ser membre, perquè "ens dóna credibilitat a nivell internacional", però ha alertat que podria costar, pel cap baix, 30 milions d'euros. Amb tot, ha indicat que el fet de no disposar d'un banc central pot fer estalviar uns 10 o 12 milions d'euros.

D'altra banda, Martí ha agraït el to de totes les intervencions excepte la del conseller de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, per haver atacat el ministre Jordi Cinca i per fer "política de la confusió". A més, li ha recordat que "una acta de conseller és unipersonal i no pot estar coartada per ningú".

Pel que fa a les diferents reformes que s'han de tirar endavant, ha reconegut el retard en la modificació del Codi de relacions laborals, i ha defensat la reforma de competències i transferències assegurant que "serà una manera de reequilibrar el territori", així com la millora de la sanitat. En aquest punt, però, Martí ha admès que "encara que fem tots els esforços, les cotitzacions hauran de pujar".

Martí també s'ha dirigit al grup parlamentari liberal per tornar-li a demanar la necessitat que se sumi al pacte d'Estat. Ha assegurat que el Govern vol respectar l'Acord Duaner, però ha alertat que és impossible "negociar sense voler tocar res". Per tant, ha donat la raó a Pintat en la necessitat que l'Acord Duaner pugui continuar sent vigent, però a canvi "cal obrir les possibilitats en els altres sectors".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT