PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Els paraigües són tendència

Entre els productes que s’importen les plomes, la rellotgeria i les armes augmenten

Per EL PERIÒDIC

Si bé el descens en la importació de tabac, d’un 8%, és important, el més fort s’ha donat en l’àmbit dels combustibles, amb 30 milers menys.
Si bé el descens en la importació de tabac, d’un 8%, és important, el més fort s’ha donat en l’àmbit dels combustibles, amb 30 milers menys. | EL PERIÒDIC
Els paraigües escalen posicions mentre tabac, combustibles i sucres, productes que tòpicament han donat bona part de la seva fama al Principat, passen èpoques dures. Si els tres darrers anotaven caigudes importants l’últim mes del primer trimestre de l’any i en comparació amb els mesos anteriors al mateix mes de 2015, els paraigües, juntament amb els bastons, han marcat tendència el darrer exercici. Dins del llistat de 97 àmbits dels quals el servei d’Estadística anota, mensualment, el volum d’entrada a través de la frontera, els paraigües i els bastons apuntaven un creixement de, ni més ni menys, 233 milers d’euros (dels 489 milers importats el març de 2015, es va passar als 722 l’últim mes). Si l’assortiment de mil i un colors d’articles per a resguardar-se de la pluja o bé ajudar-se quan un camina van triomfar els passat 12 mesos, no són els únics.

Dins de la llista de 97 productes, el número 66 es veu immediatament seguit, pel nivell de creixement, per la posició 89. Que pertoca –aquí va la sorpresa–, a la navegació marítima o fluvial. L’apujada no arriba als nivells de l’augment de la importació de paraigües i bastons, d’acord. Però els darrers dotze mesos arribaven al país articles per a la navegació marítima o fluvial valorats en 1.526 milers d’euros. També les armes i la seva munició són tendència, pel que sembla. Així com les plomes, les flors artificials i els objectes a base de cabells. El primer grup augmentava pel volt d’un 8% el passat març. Les importacions del segon grup, d’altra banda, van passar dels 111 milers el març de 2015 als 156 ara fa tot just un mes.

Del llistat, però, de productes certament... Insòlits, que es porten fins a Andorra, no tots corren la mateixa sort. Així es demostra quan s’observa la tendència seguida pels vehicles i el material ferroviari, per exemple. De 386 milers d’euros, han caigut fins els 86. Però la rellotgeria, els instruments musicals i el grup de l’òptica, fotografia, cinematografia, mesura... Estan en bona època i repunten com els paraigües. Algun dia cercarem l’explicació.

Els països exportadors

Si el que importem els sembla curiós, per qualificar-ho d’alguna forma, cal potser parar també atenció als països des d’on es fan arribar els productes. No cal esmentar que França és un dels indrets on més invertim, per no parlar d’Espanya. El tercer, i tampoc no els sorprendrà, la Xina. Però Etiòpia, Pakistan i Malàisia, si bé poc hi comprem, consten també a la llista. I als tres països ja esmentats i que més exporten, els segueixen de prop Holanda i Itàlia, amb Suïssa perdent posicions.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT